Bush in Ban Ki Mun za mir in varnost

Ameriški predsednik George Bush je v Beli hiši sprejel novega generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in mu obljubil sodelovanje v prizadevanjih za mir in varnost po svetu.

Objavljeno
17. januar 2007 21.05
Washington - Ameriški predsednik George Bush je včeraj v Beli hiši sprejel novega generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna in mu obljubil sodelovanje v prizadevanjih za mir in varnost po svetu. Bush in Ban sta po srečanju dala kratki izjavi za javnost, v katerih pa nista razkrili podrobnosti njunega pogovora.

Bush se je po srečanju Banu zahvalil za njegovo pripravljenost, da prevzame položaj generalnega sekretarja ZN ter dejal, da sta govorila o Bližnjem vzhodu, Iranu, Severni Koreji in Sudanu. Glede Sudana je Bush Banu zaželel vse najboljše pri težavni nalogi prepričevanja sudanskega predsednika Omarja al Baširja, da je tako v svetovnem kot v njegovem interesu, da dovoli razširjenim mirovnim silam Afriške unije zagotoviti mir in varnost prebivalcem Darfurja.

ZDA v Združenih narodih trenutno brez veleposlanika

Ban Ki Mun je dejal, da bo potreboval trdno sodelovanje in pomoč ZDA pri vseh dejavnostih ZN. Bush je povedal, da si ZDA želijo sodelovanja z ZN za doseganje miru s pomočjo širjenja svobode. ZN in ZDA po Banovih besedah delijo cilje miru, varnosti, svobode in demokracije. Dejal je tudi, da je zavezan k reševanju vseh pomembnih vprašanj od Bližnjega vzhoda, Darfurja, Libanona, Somalije, Severne Koreje, razvojnih ciljev deklaracije tisočletja in klimatskih sprememb.

Glede Iraka je Ban Ki Mun novinarjem kasneje povedal, da mora mednarodna skupnost nuditi vso pomoč iraški vladi in prebivalcem države za obnovo miru in stabilnosti ter da si opomorejo od gospodarskega uničenja. Glede reform ZN, ki jih posebej odločno zahtevajo ZDA, je Ban Ki Mun dejal, da dela na tem in da jih je odločen izpeljati, da bodo ZN bolj učinkoviti, mobilni in imeli višje etične standarde.

ZDA v ZN trenutno nimajo veleposlanika, ker se je John Bolton poslovil od položaja, ko je videl, da ga senat ne bo potrdil. Boltona bo v kratkem nadomestil sedanji veleposlanik ZDA v Iraku Zalmay Khalilzad, ki je po rodu iz Afganistana, kjer je prav tako bil veleposlanik ZDA.

Amerika se razvija v napačno smer

Raziskava univerze v Washingtonu ugotavlja, da skoraj dve tretjini oziroma 64 odstotkov Američanov meni, da se njihova država razvija v napačno smer. Analizo so jo izvedli na vzorcu tisoč ljudi. Za nezadovoljstvo prebivalstva so krive tudi razmere v Iraku.

Število Američanov, ki so zadovoljni s smerjo razvoja svoje države v zadnjih letih upada, saj je bilo v tokratni raziskavi takšnega mnenja le 25 odstotkov vprašanih, medtem ko je bilo septembra lani z razvojem države zadovoljnih 31 odstotkov, marca 2005 pa 39 odstotkov državljanov z volilno pravico, ugotavlja raziskava.
28 odstotkov vprašanih meni, da je glavni problem, s katerim se soočajo ZDA, Irak, 14 odstotkov jih meni, da je to gospodarstvo, šest odstotkov pa najbolj skrbi terorizem.

Glede tega, kaj bi bilo treba storiti glede Iraka, pa so volivci razdeljeni. 21 odstotkov vprašanih podpira povečanje števila ameriških vojakov v Iraku, 32 odstotkov bi število vojakov v tej državi ohranilo na trenutni ravni, 28 odstotkov bi določilo datum njihovega umika iz Iraka, 16 odstotkov vprašanih pa se je izreklo za takojšen umik sil ZDA iz te države.

V pričakovanju predsedniških volitev leta 2008 sicer nezadovoljstvo volivcev z delom administracije predsednika Georgea Busha republikanskemu taboru ni preveč škodilo, ugotavlja raziskava.

Republikanski kandidat John McCain tako ob primerjavi z demokratoma Hillary Clinton in Barackom Obamo vodi za deset odstotnih točk, podobno pa bi se, soočen s tema dvema tekmecema, odrezal tudi republikanec Rudy Giuliani.