Bush in zbor dvomljivcev

Ameriškega predsednika te dni ceni le še osemindvajset odstotkov njegovih državljanov. Samo dve leti pred koncem svojega mandata se še naprej bojuje za svoje mesto v zgodovini.

Objavljeno
24. januar 2007 22.20
Barbara Kramžar, dopisnica Dela iz ZDA
Ameriškega predsednika Georgea W. Busha te dni ceni le še osemindvajset odstotkov njegovih državljanov in takšno nenaklonjenost ljudstva na primerljivi točki svojih mandatov sta morala v zadnjih šestdesetih letih doživljati le še Harry Truman in Richard Nixon. Toda medtem ko je zadnji, ki je ukazal celo vohunjenje za političnimi nasprotniki, v ljudskem spominu ostal kot ena največjih predsedniških katastrof, Trumana z začetka hladne vojne cenijo kot enega najbolj daljnovidnih. Samo dve leti pred koncem svojega predsednikovanja George W. Bush še vedno upa, da bo zgodovina opravičila tudi njega, njegove vojne in njegovo domačo politiko.

Pri vojnah je predsednik tudi v sredo opravičeval še zadnji sunek za preprečitev poraza v Iraku. Če se mu bo posrečilo, mu bo zgodovina kot Trumanu pela slavo, a tudi v republikanski stranki mnogi menijo, da bo končal kot Nixon v Vietnamu. »Naš uspeh v tej vojni je merjen po stvareh, ki se niso zgodile,« je pravočasno preprečitev terorističnih ugrabitev letal in napadov zagovarjal Bush: »Ta vojna je več kot le žvenket orožja, je odločilni ideološki boj!«. Njegov demokratski nasprotnik Jom Webb pa je raje omenil Dwighta Eisenhowerja, predsednika, ki je končal korejsko vojno. »Če ne bo (podobno ukrepal), mu bomo mi pokazali pot,« je opozoril predstavnik večinske stranke v kongresu.

Samo dve leti pred koncem svojega mandata se George W. Bush še naprej bojuje za svoje mesto v zgodovini in za svojo različico ameriške konservativnosti, tako v zunanji kot v notranji politiki. Pri zdravstvenem zavarovanju, zmanjšanju odvisnosti od uvožene energije in onesnaževanja okolja bi namesto državne intervencije rad uveljavil podjetniška načela in zasebno pobudo, v katera tako verjamejo številni republikanci. Sredi žalostnih odmevov iraške vojne predsedniku še nihče ne izreka priznanj za visoko gospodarsko rast in zaposlenost. George W. Bush upa, da bodo z zamudo priznali tudi njegova načela zunanje politike. » Položaj naše države je trden, naši ideali v svetu pravilni,« je zato dejal zboru dvomljivcev v kongresu, ZDA in na vsem svetu.