Bush izzval demokrate

Ameriški predsednik George Bush je demokrate v ameriškem kongresu izzval, naj predstavijo alternativo njegovi novi strategiji za Irak, ne pa da grozijo z umikom finančnih sredstev.

Objavljeno
14. januar 2007 10.14
Bagdad - Ameriški predsednik George Bush je demokrate v ameriškem kongresu izzval, naj predstavijo alternativo njegovi novi strategiji za Irak, ne pa da grozijo z umikom finančnih sredstev. "Ti, ki nasprotujejo temu načrtu, morajo predstaviti alternativo, ki bo imela boljše možnosti za uspeh. Da nasprotujejo vsemu, medtem ko ne predlagajo ničesar, je neodgovorno," je dejal Bush v soboto v svojem tedenskem radijskem nagovoru.

Pri tem je še ocenil, da bo njegova strategija za Irak "v veliki meri določila izid v Iraku", ter opozoril, da "kakršnekoli so že naše razlike v strategiji in taktiki, moramo zagotoviti, da bodo naši vojaki imeli vse, kar rabijo za uspeh".

"Nekateri pravijo, da je naš pristop v bistvu samo povečanje sil za isto dosedanjo strategijo. V bistvu pa imamo novo strategijo z novo misijo - zagotoviti varnost prebivalcem Iraka, zlasti v Bagdadu. Naš načrt torej v ospredje postavlja Iračane," je še poudaril Bush v obrambo svoje nove strategije. Vendar pa ga čaka težka naloga, saj tudi vse javnomnenjske raziskave kažejo, da Američani večinoma nasprotujejo temu načrtu.

Bush priznal slabo taktiko

Bush je znova priznal, da dosedanji prijemi v Iraku niso bili pravi in da so povečali nestabilnost v tej državi. "Zgodovina bo pokazala, da bi veliko stvari lahko naredili precej bolje," je dejal za ameriško televizijo CBS.

O slabo izvedeni usmrtitvi Huseina

Še vedno pa je prepričan, da je bila odločitev za strmoglavljenje režima Sadama Huseina in invazijo v Irak prava. "Predstavljajte si svet, v katerem Sadam Husein hiti z razvojem jedrskega orožja za tekmovanje z Iranom," je dejal. Je pa priznal, da je bila usmrtitev Huseina izvedena slabo. "Mislim, da je bilo odvračajoča in bi jo lahko izvedli bolje," je ocenil, a hkrati izpostavil tudi, "da je s tem vendarle zaprto neko poglavje iraške zgodovine".