Bush: Napredovali smo

Ameriški predsednik Bush je dejal, da so ZDA dosegle napredek pri oblikovanju nove iraške strategije, vendar pa zanjo potrebujejo še malce več časa.

Objavljeno
29. december 2006 08.59
Austin - Ameriški predsednik George Bush je v četrtek v družbi podpredsednika ZDA Dicka Cheneyja, obrambnega ministra Roberta Gatesa, državne sekretarke Condoleezze Rice in načelnika štaba združenih poveljstev, generala Petra Pacea novinarjem pred svojim rančem v teksaškem Crawfordu dejal, da so dosegli napredek pri oblikovanju nove iraške strategije, vendar pa zanjo potrebujejo še malce več časa.

Bush je po porazu republikancev na novembrskih kongresnih volitvah zamenjal obrambnega ministra Donalda Rumsfelda in začel razmišljati o spremembi strategije v Iraku, ki doslej ni delovala. Novo strategijo je najprej napovedoval v času božičnih praznikov, vendar si je premislil in napovedal, da jo bo objavil po novem letu. Po zadnjih napovedih pa naj bi razkril v času do drugega tedna januarja 2007.

Še pred objavo nove Busheve strategije pa v Iraku pričakujejo nov val nasilja, saj naj bi po poročanju ameriških medijev, ki se sklicujejo na zaupne vire, nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina usmrtili že konec tega tedna. Bush je v četrtek sicer preslišal vprašanja novinarjev glede usmrtitve Sadama Huseina.

Kot je dejal, je ključ do uspeha v Iraku oblikovati vlado, ki bo pripravljena "opraviti z elementi, ki skušajo preprečiti uspeh mlade demokracije". Pri tem je imel v mislih predvsem nasilje med suniti in šiiti, ki je glavni razlog za to, da Bush ne želi začeti umika ameriških vojakov iz Iraka. Ameriškim vojakom se je Bush zahvalil za služenje, ni pa namignil, ali je res, da razmišlja o tem, da bi v Irak napotil dodatne enote. V Iraku je že nameščenih približno 140.000 ameriških vojakov.

Bush razmišlja o tem, ali bi se izplačalo za določen časa povečati število ameriških enot v Iraku kot poskus zajeziti nasilje. Vendar pa po mnenju kritikov administracije to ne bo pomagalo, saj bodo Iračani še bolj odvisni od Američanov in bodo odlagali težke odločitve. Bodoči predsednik senatnega odbora za oborožene sile Carl Levin iz Michigana pa je dejal, da bi bilo povečanje števila vojakov v Iraku brez celovitega programa za začetek umikanja v naslednjih štirih do šestih mesecih napaka. Levin sicer ne nasprotuje povečanju števila enot, če bi Iračani dosegli politični dogovor.

Novinarje je na poti do Bushevega ranča pozdravilo okoli 20 demonstrantov, ki so zahtevali umik iz Iraka, Busha in njegove sodelavce pa označili za vojne zločince. Po zadnji anketi televizije CNN Bushevo politiko do Iraka podpira le 28 odstotkov Američanov, nasprotuje pa ji rekordnih 70 odstotkov.

Bush se bo vrnil v Washington 1. januarja, ko se bo najprej poklonil spominu na v torek umrlega nekdanjega predsednika ZDA Geralda Forda, katerega krsta s posmrtnimi ostanki bo na ogled v rotundi ameriške kongresne palače.