Bush obiskal območja uničenja tornadov

Ameriški predsednik George Bush je obiskal območja v zveznih državah Georgia in Alabami, ki so jih v četrtek hudo razdejali tornadi.V divjanju tornadov je umrlo okrog 20 ljudi.

Objavljeno
04. marec 2007 10.30
New York - Ameriški predsednik George Bush je v soboto obiskal območja v zveznih državah Georgia in Alabama, ki so jih v četrtek hudo razdejali tornadi. V četrtek se je okrog 31 tornadov razdivjalo na območju srednjega zahoda in jugovzhoda ZDA, pri čemer je umrlo okrog 20 ljudi, gospodarska škoda pa še ni ocenjena, vendar je ogromna, saj televizijske kamere kažejo povsem uničene hiše in druge objekte.

Bush in njegova administracija sta bila predmet hudih kritik po orkanu Katrina, ki je leta 2005 razdejal obalo Mehiškega zaliva, zaradi prepočasnega in neučinkovitega odziva na tragedijo. Po Katrini je prišlo do sprememb v delovanju Agencije za ukrepanje v izrednih razmerah (FEMA) in Bush se je tokrat hitro odpravil na kraje nesreče, da pokaže, da mu je mar in da osvetli izboljšanje delovanja FEMA.

Ostale le ruševine

Novi direktor FEMA David Paulison je z Bushem priletel v helikopterju Marine One in novinarjem zatrdil, da gre za povsem novo FEMA, ki ne čaka več, da bodo lokalne skupnosti preobremenjene z ukrepanjem po nesreči, ampak pride takoj na pomoč. Na prizadete kraje naj bi že prihajale potrebščine, kot so voda, zdravila, gradbeni material in drugo. Tornadi so povzročili hudo razdejanje, od dreves so ponekod ostali le opilki, od hiš kupi ruševin, avtomobili pa so leteli na vse strani.

Bush je v kraju Americus v državi Georgii dejal, da bo zvezna vlada pomagala tudi ljudem, ki svojih hiš niso imeli zavarovanih. Lokalnim predstavnikom je dejal, naj mu le povedo, kaj rabijo in bodo dobili vse. Prebivalci Americusa so bili nad predsednikovo pozornostjo nadvse presenečeni, še posebej fant temnopoltega dekleta, ki je predsedniku dala mobilni telefon z željo, naj pozdravi njenega fanta, na kar je Bush z veseljem pristal.

Bush je pred tem obiskal kraj z 22 tisoč prebivalci v državi Alabama po imenu Enterprise, ki so mu tornadi večinoma prizanesli, razen zgradbi srednje šole, ki se je porušila in pokopala šolarje ter učitelje. Umrlo je osem ljudi, na desetine pa jih je bilo poškodovanih. Bush je dejal, da se je potrebno zahvaliti bogu za preživele in izrazil žalost zaradi vseh umrlih. Sicer pa se je predvsem fotografiral pred ruševinami in opogumljal prebivalce prizadetih krajev.