Bush prispel v Kolumbijo

Ameriški predsednik George Bush je prispel v Kolumbijo, kjer ga je na letališču ob zelo poostrenih varnostnih ukrepih pričakal kolumbijski zunanji minister Fernando Araujo.

Objavljeno
11. marec 2007 20.07
Ameriškega predsednika Georgea Busha je ob prihodu v kolumbijo pričakal zunanji minister Fernando Araujo
Bogota - Ameriški predsednik George Bush je v okviru svoje turneje po Latinski Ameriki danes prispel v Kolumbijo, kjer ga je na letališču pričakal kolumbijski zunanji minister Fernando Araujo. Zaradi groženj marksističnih Oboroženih revolucionarnih sil Kolumbije (FARC), da bo med obiskom prišlo do terorističnih napadov, bo tokratna Busheva postaja kratka, obisk pa spremljajo poostreni varnostni ukrepi.

V okolici Bogote za varnost skrbi 21.000 vojakov in 7.000 policistov, uvedli pa so tudi nekaj nenavadnih ukrepov: po vsem mestu je na primer v času Bushevega obiska prepovedano točenje alkohola. Na poti v predsedniško palačo, kjer je ameriškega predsednika sprejel njegov kolumbijski kolega Alvaro Uribe, pa je visokega gosta spremljalo 70 blindiranih vozil.

Tudi o boju proti trgovini s koko


Med šesturnim obiskom naj bi Bush z Aribo razpravljal o ameriški pomoči Kolumbiji pri njenem boju proti proizvodnji in preprodaji koke in kokaina ter proti FARC, o prostotrgovinskem sporazumu, pa tudi o promociji biološkega goriva etanola.

"Busha sprejemamo s prijateljstvom, naklonjenostjo in hvaležnostjo," je dejal Uribe, čigar vlada je močno odvisna od ameriške pomoči. Predsednikovega dobrega mnenja o Bushu pa ne deli vse prebivalstvo Kolumbije. V središču Bogote so tako med obiskom napovedani protesti, s policisti pa se je danes že spopadlo kakih 100 protestnikov.

Bushevi turneji po Latinski Ameriki konkurira turneja njegovega zapriseženega nasprotnika, venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki na vsakem koraku poudarja, da je Venezuela večja dobrotnica regije kot ZDA. V soboto se je Chavez ustavil v bolivijskem Trinidadu, mestu, ki so ga hudo prizadele poplave, zaradi katerih je Venezuela Boliviji namenila dobrih 11 milijonov evrov pomoči oziroma desetkrat več kot ZDA.

"Tisti, ki želijo iti naravnost v pekel, lahko sledijo kapitalizmu. Tisti, ki želimo zgraditi raj na Zemlji, pa bomo sledili socializmu," je levičarski predsednik nagovoril kakih 2000 bolivijskih poslušalcev, medtem ko je državi obljubil še 760 milijonov evrov za različne projekte. ZDA medtem za leto 2008 Boliviji ponujajo 75 milijonov evrov pomoči.