Bush rešuje škandal s ščurki

Ameriški predsednik George Bush je odredil oblikovanje preiskovalne skupine, ki naj bi preučila, kako odpraviti pomanjkljivosti v zdravstveni oskrbi ranjenih ameriških vetranov v Iraku in Afganistanu.

Objavljeno
06. marec 2007 18.29
Ameriški predsednik na je na zboru ameriške veteranske legije v Washingtonu ob njeni 47. letnici delovanja.
Washington - Ameriški predsednik George Bush je odredil oblikovanje skupine, ki naj bi preučila, kako odpraviti pomanjkljivosti v zdravstveni oskrbi ameriških vojakov, ranjenih med spopadi v konfliktih kot sta v Iraku in Afganistanu, so danes sporočili iz Bele hiše. Skupina, ki jo bosta vodila nekdanji republikanski senator Bob Dole in nekdanja demokratska ministrica za zdravje Donna Shalala, bo morala prve rezultate predstaviti do 30. junija.

Busheva devetčlanska preiskovalna skupina

Predsednik Bush se bo sešel z voditeljema devetčlanske skupine, ki bo po besedah predstavnice Bele hiše Dane Perino poskrbela za "obsežen pregled" zdravstvene oskrbe ranjenih ameriških vojakov. Poleg tega bo ločena medagencijska skupina medtem preučila, "kaj lahko storijo takoj". To skupino bo vodil minister za zadeve veteranov Jim Nicholson, člani skupine pa se bodo prvič sestali v četrtek.

Ameriške vojne veterane zdravijo v washingtonski bolnišnici s ščurki

Do oblikovanja skupine bo prišlo potem, ko je ameriški časopis Washington Post pred več kot tednom dni razkril katastrofalno slabe razmere, v katerih se nahajajo ranjeni ameriški vojaki v ambulantnem programu bolnišničnega centra Walter Reed pri Washingtonu. Po poročanju časnika ranjenci živijo v prostorih, polnih ščurkov in miši, tam pušča voda, v poslopju pa je tudi plesen. Časnik je poročal tudi o birokratskih ovirah glede vračanja ranjenih vojakov na aktivno dolžnost ali za upokojitev.

ZDA samokritične do upoštevanja človekovih pravic v svojem političnem sistemu

ZDA so tudi letos objavile poročilo o človekovih pravicah po svetu v minulem letu. "Naš demokratični sistem ni nezmotljiv," a mora za svoje napake odgovarjati. To zagotavljajo svobodni mediji, neodvisne veje oblasti ter vladavina prava, v uvodu v poročilo meni ameriško ministrstvo za zunanje zadeve, ki hkrati obljublja, da bodo ZDA še naprej odgovarjale na opozorila glede stanja človekovih pravic v njihovi državi.