Bush se je opravičil ranjenim vojakom

Ameriški predsednik George Bush je obiskal vojaško bolnišnico Walter Reed v Washingtonu in se opravičil ranjencem za obupne razmere, v katerih so morali živeti.

Objavljeno
31. marec 2007 11.57
Predsednik Bush je ranjencem podelil 11 odlikovanj
Washington - Ameriški predsednik George Bush je v petek obiskal vojaško bolnišnico Walter Reed v Washingtonu in se opravičil ranjencem za obupne razmere, v katerih so morali živeti. Bushevi kritiki so ga nemudoma napadli, da je vojake obiskal šele šest tednov po izbruhu škandala in to prav v času, ko jih spet potrebuje kot ozadje v boju z demokrati okrog zahteve po umiku vojske iz Iraka v letu 2008.

Tiskovna predstavnice Bele hiše Dana Perino je kritike označila za ponesrečene in dejala, da je bilo potrebno nekaj časa, da se v predsednikovem urniku najde dovolj prostora, da vojake ne bo obiskal le na hitro za slikanje. Bush je v bolnišnici prebil tri ure in v tem času pohvalil zdravstveno osebje, podelil 11 odlikovanj ranjencem, se z njimi rokoval in šalil, pestoval njihove otroke ter opravil govor. Dejal je, da so bile napake birokratske in administrativne narave in da jih bodo odpravili.

Vojaki, ki so morali po nujnem zdravljenju prebivati v razpadajoči zgradbi za ambulantno nego, so se po številnih jalovih pritožbah pristojnim obrnili na časopis Washington Post, ki je razkril škandal. Prišlo je do številnih zamenjav v vrhu bolnišnice in vojske, administracija, ki se ne pozabi hvaliti, da je na strani vojakov, pa je bila v krepki zadregi. Bush je ustanovil preiskovalno komisijo pod vodstvom nekdanjega senatorja Boba Dola in nekdanje ministrice za zdravstvo v administraciji Billa Clintona Donne Shalale.