Bush sestavlja proračun za teroriste

Ameriški predsednik je napovedal nadaljevanje vojne proti terorizmu, za katero potrebuje tudi soglasje demokratov v kongresu. Zato jih je že pozval k sodelovanju z Belo hišo.

Objavljeno
03. januar 2007 23.37
Washington - Dan pred prvim zasedanjem novega ameriškega kongresa, v katerem bodo imeli po več kot desetletju v obeh domovih večino demokrati, je ameriški republikanski predsednik George Bush danes demokrate pozval k sodelovanju z Belo hišo. Ob tem je napovedal uravnoteženje zveznega proračuna do leta 2012, nadaljnji boj proti terorizmu, reforme v zdravstvu in socialni varnosti ter omejevanje porabe.

Protiteroristični proračun

Proračun "bo izpolnjeval najbolj nujne potrebe države, še posebej potrebo po zaščiti pred skrajneži in teroristi, po zmagi v vojni proti terorizmu, potrebo po ohranjanju močne nacionalne obrambe in potrebo po nadaljnji rasti gospodarstva s pomočjo trajne davčne razbremenitve," je povedal Bush po srečanju s člani svojega kabineta. Medtem ko naj bi obremenjujoči proračunski primanjkljaj prepolovili še pred iztekom Bushevega mandata, predsednik obljublja, da bo s pomočjo zmanjšanja zvezne porabe do leta 2012 uravnotežil proračun.

Vendar bo pri tem potreboval sodelovanje demokratov, ki so zmagali na kongresnih volitvah novembra 2006. Slednje je tako predsednik pozval k sodelovanju. "Čas je, da pustimo politiko ob strani in pomislimo na prihodnost," je dejal ter poudaril, da se je spremenila le sestava kongresa, ne pa tudi njegove dolžnosti do domovine.

V članku iz današnje izdaje časnika Wall Street Journal, pod katerega se je podpisal Bush, pa je predsednik posvaril, da bi kongres s sprejemanjem zakonov, ki bi bili le politične izjave, izbral pot politične blokade. Če pa bo ubral drugačno pot, sta lahko prihodnji dve leti (Bushevega mandata) plodoviti, je menil.

Demokrati so na novembrskih kongresnih volitvah nastopili s sporočilom, da je potreben kompromis in da so pripravljeni sodelovati s predsednikom, pa je dejal danes vodja demokratov v ameriškem senatu Charles Schumer . Obenem pa je izrazil upanje, da Bush z izrazom kompromis ne misli le na strinjanje z njim, kot se je izkazalo v preteklosti.

V ZDA pogrebne slovesnositi v spomin nekdanjemu predsedniku Geraldu Fordu

Nekdanjemu ameriškemu predsedniku Geraldu Fordu, ki je minuli torek umrl v 94. letu starosti, se je danes v njegovem domačem mestu Grand Rapids v ameriški zvezni državi Michigan prišlo poklonit več tisoč ljudi. Popoldne je v mestni episkopalni cerkvi potekala pogrebna slovesnost, ob 20. uri po srednjeevropskem času pa so nekdanjega predsednika položili k poslednjemu počitku.