Bush za povečanje kopenskih sil

Ameriški predsednik George Bush načrtuje povečanje kopenskih sil ameriške vojske, ki naj ne bi bilo povezano z vojno v Iraku. Tja je medtem nenapovedano prispel nov obrambni minister Robert Gates.

Objavljeno
20. december 2006 21.30
Robert Gates je nepričakovano prispel v Irak
Washington - Ameriški predsednik George Bush je izjavil, da načrtuje povečanje ameriške vojske. Novega obrambnega ministra Roberta Gatesa je prosil, naj pripravi načrt za povečanje kopenskih sil. Bush sicer ni povedal, za kolikšno povečanje gre, dejal je le, da se strinja z ugotovitvijo predstavnikov Pentagona in kongresa, da je vojska premajhna za soočenje z grožnjo terorizma.

"Nagibam se k prepričanju, da moramo povečati naše enote - vojsko in marince," je dejal Bush v pogovoru za Washington Post v ovalni pisarni. " O tem sem govoril s sekretarjem Gatesom, ki bo o tem govoril z ljudmi v Pentagonu in nato prišel k meni s priporočilom, kako izvesti to zamisel," je dodal.

Bela hiša je sicer po pogovoru sporočila, da sta odločitev za povečanje vojske in iskanje novega pristopa do vojne v Iraku dve ločeni stvari. "To je nujno za dolgoročne obveznosti v vojni proti terorizmu," je izjavil tiskovni predstavnik Tony Snow.
Snow je še dejal, da Bush res razmišlja o napotitvi dodatnih enot v Irak, zaradi česar je vojaški vrh zaskrbljen. Najvišji generali namreč dvomijo, da bi imela napotitev več tisoč dodatnih vojakov brez novih političnih in gospodarskih ukrepov kakšen smisel.

Gates in Kaczynski ločeno in nenapovedano v Iraku


Novi ameriški obrambni minister Robert Gates je danes, le dva dni po prisegi, prispel na nenapovedani obisk v Irak, kjer se je sestal z ameriškimi vojaškimi poveljniki in iraškim vodstvom. Irak je danes nenapovedano obiskal tudi poljski premier Jaroslaw Kaczynski.

Gates ni izgubljal časa in se je takoj želel seznaniti z razmerami v državi, ki tone v državljansko vojno. "Namen obiska je iti na teren, poslušati poveljnike, govoriti z Iračani in videti, kaj se lahko naučim," je povedal novinarjem, ki so potovali z njim. Gates, ki je na položaju zamenjal nepriljubljenega Donalda Rumsfelda, je v ponedeljek na slovesni prisegi v Washingtonu dejal, da bi neuspeh ZDA v Iraku pomenil "katastrofo".

V Irak je danes nenapovedano obiskal tudi poljski premier Jaroslaw Kaczynski, ki se je sestal z iraškim kolegom Nurijem al Malikijem. Poljska ima v tej zalivski državi 900 vojakov, njihova misija pa naj bi se iztekla 31. decembra, vendar je poljska vlada v torek predsednika prosila, naj jo podaljša.