Bush znova zagrozil Iranu

Ameriški predsednik George Bush je dejal, da bodo ZDA odločno odgovorile, če bo Teheran razširil vojaške dejavnosti v Iraku in ogrožal ameriške sile ali iraške državljane.

Objavljeno
30. januar 2007 09.55
George Bush
Washington - Ameriški predsednik George Bush je v ponedeljek v pogovoru za ameriški nacionalni javni radio (NPR) dejal, da bodo ZDA odločno odgovorile, če bo Teheran razširil vojaške dejavnosti v Iraku in ogrožal ameriške sile ali iraške državljane. Ameriški komentatorji se medtem sprašujejo, ali je odkrita vojna med ZDA in Iranom možna, čeprav v ZDA vlada splošno mnenje, da ni, pa četudi deloma že poteka v Iraku.

Opozorila Iranu z vrha ameriške administracije so pogostejša vse od objave nove Busheve strategije do Iraka, ki je večina Američanov ne podpira. Kritiki administracije trdijo, da je edini zmagovalec ameriške vojne v Iraku za zdaj le Iran, ki na svoji meji nima več sovražnega režima Sadama Huseina in ki sedaj podpira šiitske milice v sosednji državi.

Na vse večjo nevarnost Irana so poleg Busha v zadnjih tednih med drugim opozarjali obrambni minister Robert Gates, podpredsednik ZDA Dick Cheney, nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti John Negroponte in drugi. Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Gordon Johndroe je v ponedeljek dejal, da bi ZDA vsekakor pozdravile konstruktivno vlogo Irana v Iraku, vendar se doslej to še ni zgodilo oz. se je prej zgodilo obratno.

Predstavniki administracije pravijo, da se je v zadnjih mesecih nabralo vse več dokazov o tem, da Iran podpira teroriste znotraj Iraka in da prispeva orožje ter razstrelivo za boj proti ameriškim silam. Televizija CBS je poročala o tem, da so med preiskavami iranskih uradov v Iraku našli računalniške diskete s seznami orožja, ki ga je Iran prispeval šiitskim milicam, prav tako pa naj bi našli tudi dokaze o plačilih članom teh milic s strani Irana.

Ameriški preiskovalci so po serijskih številkah na eksplozivnih sredstvih, ki lahko predrejo oklepe tankov, ugotovili, da izvirajo iz Irana. Maja lani je bil v Iraku z raketo iranske izdelave sestreljen britanski helikopter, v državi pa je tudi veliko osebnega orožja, izdelanega čez mejo v Iranu.

Američani ukrepajo z aretacijami iranskih agentov, v Perzijski zaliv pa so prišle nove bojne ladje. Bush je ameriškim vojakom v Iraku prav tako izdal ukaz, da aretirajo ali ubijejo iranske agente, ki bi predstavljali grožnjo. Položaj postaja vse bolj napet tudi zaradi spora glede jedrskih aktivnosti Irana. Iran trdi, da želi imeti lastno jedrsko industrijo v miroljubne namene, ZDA pa so prepričane, da v resnici želi priti do jedrskega orožja.