Bushevi zakoni ogrožajo zaprte v Guantanamu

Prizivno sodišče v Washingtonu je razsodilo, da zaporniki v ameriškem vojaškem oporišču v Guantanamu na Kubi, ne morejo pred ameriškimi civilnimi sodišči izpodbijati zakonitosti svojega pridržanja.

Objavljeno
20. februar 2007 19.29
O zaporniki v Kampu X v oporišču Guantamu na Kubi
Washington - Zaporniki v ameriškem vojaškem oporišču v Guantanamu na Kubi ne morejo pred ameriškimi civilnimi sodišči izpodbijati zakonitosti svojega pridržanja, je danes razsodilo ameriško prizivno sodišče.

S tem je potrdilo ključno določilo zakona o vojaških sodiščih, ki je v središču boja ameriškega predsednika Georgea Busha proti terorizmu. Na razsodbo se bodo verjetno pritožili na vrhovnem sodišču.

Tudi civilna sodišča nimajo pravice razsojati o tujih državljanih, ki jih je zaprla ameriška vojska

Zvezno prizivno sodišče v Columbii je razsodilo, da ameriška civilna sodišča nimajo pravice razsojati, ali ima ameriška vojska v omenjenem oporišču zakonito zaprte tuje državljane, saj bi to bilo v nasprotju z voljo kongresa. Ob tem je odredilo zavrnitev več sto primerov glede tega vprašanja, ki so že na sodiščih nižje stopnje.
Prepoved dostopa do ameriških sodišč je sicer temeljno določilo zakona o posebnih vojaških sodiščih oziroma vojaških komisijah, ki ga je septembra lani na predlog Busha sprejel kongres še z republikansko večino s ciljem vzpostavitve sistema kazenskopravnega pregona terorističnih osumljencev. To določilo je tudi med najbolj spornimi.

Uzakonjena vojaška sodišča

Z zakonom so uzakonili vojaška sodišča in dali administraciji široka pooblastila glede zapiranj in zasliševanj terorističnih osumljencev. Zakon sicer prepoveduje mučenje, pohabljanje in posiljevanje, dovoljuje pa ostre zasliševalske taktike, pri čemer ni določil meje, ampak je to prepustil administraciji. Ameriške oblasti tako lahko tujce, ki jih označujejo za sovražne bojevnike, za nedoločen čas brez sojenja zadržujejo v priporu, ameriški obveščevalni službi CIA pa dovoljuje agresivne taktike zaslišanja.

Zakon so sprejeli, čeprav je junija lani vrhovno sodišče posebna vojaška sodišča oziroma vojaške komisije razglasilo za nezakonita, zaradi pravil, ki obtoženem jemljejo določene pravice, ki bi jih imeli pred navadnimi vojaškimi sodišči.

Brezpravni ameriški državljani in tujci

Ameriški državljani in tujci, ki so zaprti v ZDA, imajo sicer pravico izpodbijati svoje pridržanje pred ameriškimi civilnimi sodišči. Ameriško pravosodno ministrstvo pa trdi, da tujih sovražnih bojevnikov ustava ne ščiti.

V Guantanamu je zaprtih še okrog 400 ljudi, ki so osumljeni terorizma, doslej pa so jih izpustili okoli 380.