Bušmani ugnali bocvansko vlado

Sodišče v Bocvani se je izreklo proti vladnemu pregonu 200 članov plemena Basarwa z zemlje njihovih prednikov. Bušmani lahko živijo v rezervatu Kalahari, vendar jim ni zagotovljen dostop do vodnih virov.

Objavljeno
13. december 2006 21.23
Pripadnik plemena Basarwa po razsodbi sodišča v Botswani
Gaborone - Sodišče v Bocvani se je danes izreklo glede tožbe kakih 200 članov plemena Basarwa, znanih tudi kot Bušmani, proti državi, ki jih je leta 2002 po mnenju sodišča nezakonito pregnala z zemlje njihovih prednikov. Bušmani imajo pravico živeti na območju rezervata v puščavi Kalahari, je odločilo sodišče, vendar je hkrati sklenilo, da jim država tam ni dolžna zagotoviti storitev, kot je dostop do tekoče vode.

Delovanje skupine Survival International

Bušmani so ob pomoči mednarodne organizacije za pomoč domorodnim ljudstvom Survival International pred sodiščem trdili, da jih je vlada nezakonito prepodila z njihovih domov, da bi lahko tam izkoriščala diamante in minerale, s katerimi je pokrajina bogata. Vlada pa je po drugi strani vztrajala, da je bila selitev plemena opravljena z njihovim privoljenjem in ob ustreznem finančnem nadomestilu, namenjena pa naj bi bila izboljšanju življenjskih razmer Bušmanov.

Z razselitvijo prizadeto tradicionalno življenje

Večina članov plemena se je preselila na dve novi lokaciji, kjer imajo dostop do pitne vode, šol in zdravstvenih ustanov, vlada pa trdi tudi, da obstajajo dokazi, da nekdanji lovci in poljedelci ne sledijo več tradicionalnemu načinu življenja. Bušmani po drugi strani trdijo, da je selitev prizadela njihove navade.

Ob koncu najdaljšega in najdražjega sodnega postopka v zgodovini te sicer stabilne polpuščavske države so branje razsodbe prvič prenašali tudi po televiziji in radiu. Dva izmed treh sodnikov sta razsodila v prid Bušmanov ter sklenila, da je bilo plemenu nezakonito odvzeta njihova lastnina.

Oblast nezakonito prepoveda lov prvotnim prebivalcem

Kot nezakonito in protiustavno pa je sodišče označilo tudi odločitev oblasti, da se prepove izdajo dovoljenj za lov na območju rezervata ter da članom plemena prepove vstop na območje rezervata brez posebnega dovoljenja. Predsednik sodišča Maruping Dibotelo pa je v ločenem mnenju odločitvi nasprotoval ter pritrdil državi.

Rezultat sodnega postopka najbrž ne bo prinesel konca spora med Bušmani in državo, je še menil predsednik sodišča. Vendar je britanski odvetnik Bušmanov Gordon Bennett izrazil pripravljenost na dialog z državo ne glede na sodbo.

Bušmanov je danes kakih 100.000, dobra polovica pa jih živi v Bocvani, največji svetovni proizvajalki diamantov. Ostali prebivajo v Angoli, Namibiji, Južnoafriški republiki, Zambiji in Zimbabveju.