Cameron za nov dogovor Velike Britanije z EU

Britanski premier David Cameron je dal vedeti, da namerava sklicati referendum o »novem dogovoru«.

Objavljeno
09. oktober 2012 14.48
BRITAIN-CONSERVATIVES/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Britanski premier David Cameron je najbolj jasno doslej dal vedeti, da namerava sklicati referendum o »novem dogovoru« Velike Britanije z Evropsko unijo, če bi po splošnih volitvah leta 2015 še naprej ostal na oblasti. Kot je dejal po pisanju za BBC, bi bil referendum najpreprostejši način, da se razrešijo vprašanja glede britanske prihodnosti v EU.

»Evropa se spreminja. Območje evra se bo tesneje povezalo in združilo več pristojnosti. To je pravilno in potrebno, če želijo rešiti skupno evropsko valuto,« je po povzemanju Slovenske tiskovne agencije povedal Cameron. Velika Britanija sicer ni del območja evra in je doslej že večkrat zavrnila možnost prevzema skupne evropske valute.

Po besedah Camerona bi tesnejša evropska integracija ponudila Veliki Britaniji priložnost za svež začetek in boljši dogovor z EU. »Želim spremeniti status quo. Vedno smo poudarjali, ko bomo dosegli nov dogovor, ta potrebuje potrditev bodisi na referendumu bodisi na splošnih volitvah,« je izpostavil britanski premier.

Cameron sicer vztraja, da ne bo šlo za referendum o britanskem članstvu o EU. V začetku julija je sam za Sunday Telegraph tudi pojasnil, da se zavzema za »drugačen, bolj prožen in manj zahteven položaj Velike Britanije znotraj EU«.

O tem je Cameron govoril ob robu kongresa vladajoče konservativne stranke v Birminghamu, kjer je ena osrednjih tem tudi EU. Odnosa s povezavo se bo premier po pričakovanjih dotaknil tudi v sredo, ko bo nagovoril strankarske delegate.