Carla Del Ponte 
bi preiskovala trgovino s človeškimi organi

Na izjavo nekdanje glavne tožilke haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carle Del Ponte za Neue Zürcher Zeitung, da bi vodila preiskavo o trgovini s človeškimi organi na Kosovu, se je prvi odzval srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević.

Objavljeno
03. marec 2011 20.31
Del Pontejeva: Mladića, Karadžića in preostale ubežnike je potrebno aretirati in jih privesti v Haag
Vili Einspieler, Beograd
Vili Einspieler, Beograd
Beograd - Za Večernje novosti je izjavil, da bi bila preiskava pod vodstvom švicarske veleposlanice v Buenos Airesu, ki se ji izteka mandat, zagotovo objektivna. Eulex je na Kosovu začel preliminarno preiskavo o navedbah iz poročila posebnega poročevalca Sveta Evrope Dicka Martyja, pritožbeni senat Eulexa pa je primer prištinske zasebne klinike Medicus vrnil preiskovalnemu sodniku v ponovno obravnavo.

Carla Del Ponte je na vprašanje, kaj je treba storiti, potem ko je Svet Evrope sprejel poročilo Dicka Martyja o trgovini s človeškimi organi na Kosovu, odgovorila, da bi morali ustanoviti neodvisno mednarodno ustanovo, ki bi vodila preiskavo in zavarovala priče. Zanjo osebno bi bilo vodenje preiskave izziv, ker dobro pozna primer in ima zveze, tako da bi lahko, kakor je še poudarila, preiskavo hitro končala. V tej zvezi je opozorila, da je na potezi Evropska unija, kmalu pa da se bo tudi videlo, ali in kako so pripravljene sodelovati tudi ZDA.

Pristavila je, da je v svojih spominih navedla resne obtožbe o trgovini z organi na Kosovu, čeprav je imelo haaško sodišče premalo dokazov za vložitev tožbe, da bi lahko kdo drug začel preiskavo. V knjigi Gospa tožilka iz leta 2008 je Del Pontejeva navedla, da je haaško tožilstvo pri novinarjih izvedelo, da so kosovski Albanci med konfliktom na Kosovu poleti leta 1999 menda odpeljali v Albanijo kakih 300 ujetnikov predvsem srbske narodnosti, katerih organe so nato prodali klinikam v tujini. V njej je opozorila, da so bili indici dovolj močni, vendar jim za trditve ni uspelo dobiti dokazov. Del Pontejeva je tudi navedla, da je bilo haaško tožilstvo leta 2004, ko je hotelo preiskati trgovino z organi na Kosovu, deležno resnih groženj albanske mafije.

Ključni problem 
varovanje prič


V zvezi z izjavo Del Pontejeve, da bi vodila preiskavo o trgovini s človeškimi organi na Kosovu, je Vladimir Vukčević še poudaril, da je nekdanja glavna haaška tožilka prva opozorila na zločinsko trgovanje in da pozna vse glavne akterje v regiji ter delovanje Osvobodilne vojske Kosova. Pod njenim vodstvom da preiskava tudi ne bi bila obremenjena s številnimi problemi, ki bi lahko vplivali na objektivnost Eulexa. Gre predvsem za varovanje prič, ki je ključni problem na Kosovu, je poudaril Vukčević, ki pa kljub temu ne nasprotuje temu, da bi preiskavo vodil Eulex s sodelovanjem srbskega in albanskega tožilstva in pod nadzorom neodvisne mednarodne ustanove.

Trditve Del Pontejeve so spodbudile tudi Martyja, ki v poročilu ugotavlja, da so bili v trgovino s človeškimi organi na Kosovu konec devetdesetih let domnevno vpleteni številni pripadniki Osvobodilne vojske Kosova, tudi sedanji kosovski premier Hashim Thaqi.

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope je poročilo potrdila, EU in Eulex pa je pozvala, naj raziščeta njegove navedbe. Večina članic varnostnega sveta OZN se je strinjala s predlogom, da naj preiskavo izvede Eulex. Tožilci Eulexa so sicer začeli preliminarno preiskavo glede obtožb v poročilu, a so znova opozorili, kot navajajo prištinski mediji, da se bodo lahko resno lotili dela šele potem, ko bodo od Martyja dobili dokaze in dejstva o obtožbah.

Pritožbeni senat Eulexa je ugodil pritožbi tožilstva in primer prištinske zasebne klinike Medicus vrnil preiskovalnemu sodniku v ponovno obravnavo. Sodnik Jonathan Ratel je namreč pred tem odločil, da obtožnica proti sedmerici osumljenih - turškemu zdravniku Yusufu Ercinu Sonmezu, izraelskemu državljanu in petim kosovskim Albancem na čelu s priznanim urologom Luftijem Dervishijem - ni utemeljena. V Istanbulu so v okviru preiskave o tihotapljenju človeških organov na Kosovu aretirali Sonmeza, ki je na Kosovu znan po vzdevku Turški Frankenstein, vendar so ga še isti dan izpustili na prostost.

Prištinsko zasebno kliniko Medicus so zaprli leta 2008 na podlagi policijske preiskave, ki so jo uvedli, ker se je na letališču zgrudil turški državljan, ki so mu pred tem odstranili ledvico in jo prodali premožnemu Izraelcu. Po izsledkih preiskave so na kliniki revnim državljanom Rusije, Moldavije, Kazahstana in Turčije odstranjevali organe, ki so jih na črnem trgu prodajali bogatim bolnikom iz Kanade, Nemčije, Poljske in Izraela tudi za 90.000 evrov. Eulex je lani kar dvakrat vložil obtožnico, ki sedmerico bremeni, da je pretihotapila na Kosovo okoli dvajset ljudi; za ledvice jim je obljubljala do 14.500 evrov, ki pa jih niso nikoli prejeli.