Carla Del Ponte na položaju še do septembra

Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je napovedala, da bo 15. septembra zapustila položaj.

Objavljeno
30. januar 2007 17.06
Haag - Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte je napovedala, da bo 15. septembra, ko se ji bo iztekel drugi štiriletni mandat, zapustila položaj. Izpostavila pa je, da si bo prizadevala, da bosta do takrat v Haagu bivši politični in vojaški vodja bosanskih Srbov, Radovan Karadžić in Ratko Mladić.

Odločitev je pojasnila s tem, da je na položaju glavne tožilke že veliko dlje kot sta bila njena predhodnika Richard Goldstone in Louise Arbour, omenila pa je tudi pričakovanja švicarskih oblasti, da se vrne v domovino.

Carla Del Ponte je ob tem izrazila upanje, da bo srbski predsednik Boris Tadić lahko oblikoval demokratično vlado, s katero bo sodelovanje s haaškim sodiščem povsem drugačno. "Pozorno spremljam dogajanje v Srbiji," je še dejala Del Pontejeva.

Del Pontejeva vztraja pri izročitvi Mladića in Karadžića

Del Pontejeva bo imela ta teden mnoga srečanja z visokimi evropskimi predstavniki glede sodelovanja Srbije s haaškim sodiščem, s katerim v Haagu niso zadovoljni in zaradi česar je Evropska unija z Beogradom maja lani prekinila pogajanja o sporazumu o stabilizaciji in pridruževanju. Del Pontejeva predvsem vztraja pri izročitvi Mladića in Karadžića, ki sta obtožena za genocid in ki naj bi se skrivala tudi v Srbiji. Jutri bo tako imela v Bruslju pogovore na Svetu EU in Evropski komisiji.

Bo Tadiću uspelo oblikovati demokratično vlado?

Evropska unija je po parlamentarnih volitvah v Srbiji 21. januarja že pozvala Beograd k čimprejšnjemu oblikovanju nove vlade. Povezava upa v oblikovanje demokratične vlade, čeprav je največ glasov znova dobila nacionalistična radikalna stranka.

Tadić je sicer posvete s parlamentarnimi strankami o oblikovanju nove vlade začel včeraj. Na posvetih mu je radikalna stranka nepričakovano predlagala, naj ji podeli mandat za sestavo nove vlade, medtem ko so se po volitvah pojavljala pričakovanja, da jo bo sestavila Tadićeva Demokratska stranka, ki po številu glasov na volitvah sledi radikalcem.