Castro: Bitka še zdaleč ni izgubljena

Kubanski voditelj je v prekinil svoj medijski molk in v izjavi ob novem letu ter 48. obletnici kubanske revolucije priznal, da njegovo okrevanje po operaciji na črevesju traja dlje, kot je bilo načrtovano.

Objavljeno
31. december 2006 13.14
Castro: Bitka za zdravje še ni končana
Havana - Kubanski voditelj Fidel Castro je v soboto prekinil svoj medijski molk in v izjavi ob novem letu ter 48. obletnici kubanske revolucije oziroma strmoglavljenja režima Fulgencia Batiste priznal, da njegovo okrevanje po operaciji na črevesju traja dlje, kot je bilo načrtovano, a "bitka še zdaleč ni izgubljena". Pri tem se je Castro še zahvalil Kubancem za "pozornost in podporo".

V izjavi za javnost je Castro poudaril, da je "discipliniran pacient" z zavzeto ekipo zdravnikov. Narodu je tudi zagotovil, da je obveščen "o vseh najbolj pomembnih dogodkih in zadevah" in da se "z najbližjimi tovariši posvetuje o zadevah vitalnega pomena".

To je bilo prvo Castrovo sporočilo po 28. oktobru, ko se je pojavil na video posnetku, kjer je bil vidno slabega zdravstvenega stanja. Potem ko je moral 27. julija na nujno operacijo na črevesju, oblast pa je začasno predal bratu Raulu, je njegovo zdravstveno stanje strogo varovana državna skrivnost.

Ko pa se Castro 2. decembra ni udeležil velike vojaške parade ob 50. obletnici začetka revolucije, so se pojavila ugibanja, da je njegovo zdravstveno stanje resno in da je blizu smrti. V torek je ugledni španski zdravnik, ki ga je pregledal, zatrdil, da 80-letni kubanski voditelj nima "maligne bolezni", poudaril pa je tudi, da je Castro v "procesu počasnega okrevanja" in da ne bo potreboval nove operacije.