Castro spregovoril po radiu

Castro je v telefonskem pogovoru s Hugo Chavezom, ki ga je prenašal venezuelski radio spregovoril o svojem zdravju in propadu kapitalizma.

Objavljeno
28. februar 2007 11.57
Castro: Bitka za zdravje še ni končana
Caracas - Kubanski voditelj Fidel Castro je v torek v telefonskem pogovoru z venezuelskim kolegom Hugom Chavezom povedal, da ima "več energije in se počuti vedno močnejšega" po operaciji črevesja julija lani. V pogovoru, ki ga je prenašal venezuelski radio, je Castro poudaril, da okreva, venezuelskemu predsedniku pa se je zahvalil za "neomejeno podporo".

"Okrevam. Imam več energije, moči, več časa za branje," je poudaril Castro. V pogovoru se je dotaknil tudi znižanja tečajev delnic na Kitajskem in v ZDA, kar je po njegovem mnenju dokaz krize, v kateri se je znašel kapitalizem. O tem, kdaj namerava ponovno prevzeti vajeti v državi ni bilo govora.

Castrovo dejansko zdravstveno stanje je sicer zavito v skrivnost. Nekateri ameriški in španski mediji so v preteklih mesecih poročali, da je Castro že blizu smrti, kubanska vlada pa je te trditve doslej vztrajno zavračala.

Chavez je Castra v bolnici obiskal že večkrat, nazadnje januarja letos. 80-letni Castro se je po operaciji pojavljal le v državnih medijih, zadnjič na televiziji konec januarja, ko je poudaril, da je njegovo okrevanje po operaciji uspešno. Castro je po 47 letih vladanja Kubi svoje pristojnosti pred operacijo predal mlajšemu bratu Raulu.