Castro zanika pritiske zaradi Snowdna

Nekdanji kubanski voditelj je dejal, da se Havana Združenim državam upira že 54 let in bo to počela še naprej.

Objavljeno
28. avgust 2013 16.22
TOPSHOTS-RUSSIA-US-MEDIA-SECURITY-INTELLIGENCE
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Havana − Nekdanji kubanski voditelj Fidel Castro je zavrnil navedbe ruskega časnika Kommersant, ki je pred dnevi poročal, da je trenutno najbolj iskani ameriški žvižgač Edward Snowden za več tednov obtičal na moskovskem letališču Šeremetjevo ker mu kubanske oblasti pod pritiskom Združenih držav Amerike ne bi dovolile vstopiti v Havano.

»Občudujem pogum in pravičnost Snowdnowih izjav, s katerimi je, po mojem mnenju, svetu naredil uslugo,« je na spletnem portalu Cubadebate zapisal Castro in dodal: »Ne strinjam pa se, da nekdo, ne glede na svoje dosežke, govori v imenu Kube.« Kot je dodal, se Kuba Združenim državam upira že 54 let in bo to počela še naprej.

Nekdanji obveščevalni analitik NSA je iz Hongkonga v Rusijo odpotoval 23. junija. Že naslednji dan je načrtoval pot v Havano, a se na letalu, na katerega se je vkrcalo okoli 30 novinarjev različnih medijskih hiš, ni pojavil. Sredi julija je vložil prošnjo za začasni azil v Rusiji, konec meseca pa se je podredil zahtevam, ki mu jih je kot pogoj za bivanje v državi postavil Kremelj − ruski predsednik Vladimir Putin mu je namreč pred časom zabičal, da sme v državi ostati le, če preneha s spornimi objavami škodovati Združenim državam Amerike. Ruske oblasti so mu nato prvega avgusta naposled odobrile enoletni azil.