Če jim vlada ne bo prisluhnila, bodo ulice polne

V Romuniji stavka 800.000 javnih uslužbencev, vključno z učitelji, zdravniki in policisti. Protestirajo proti zmanjšanju plač, ki ga je predvidela vlada.

Objavljeno
05. oktober 2009 15.26
Romunija parlamentarne volitve
Mo.Z./STA
Mo.Z./STA
Bukarešta - V Romuniji stavka 800.000 javnih uslužbencev, vključno z učitelji, zdravniki in policisti. Protestirajo proti zmanjšanju plač, ki ga je predvidela vlada. To je morala sprejeti v okviru ukrepov za zmanjšanje proračunske obremenitve po dogovoru z Mednarodnim denarnim skladom za odobritev posojila v višini 17 milijard dolarjev septembra.

Številne šole so danes ostale kar zaprte, v ostalih pa učitelji izvajajo zgolj varstvo, poučujejo pa ne. Zdravniki obravnavajo samo nujne primere, policisti pa v znak solidarnosti stavkajo le z belimi trakovi na rokah, medtem ko svoje obveznosti izpolnjujejo.

 

Sindikati javnih uslužbencev od vlade v Bukarešti zahtevajo ponovna pogajanja o plačni zakonodaji. Zahtevajo tudi konec odpuščanj in konec neplačanih prisilnih dopustov. Nekaterim javnim uslužbencem pa naj bi vlada zmanjšala plače celo za 40 odstotkov. Sindikati tudi napovedujejo, da bodo, če jim vlada ne bo prisluhnila, v sredo v središču Bukarešte pripravili velikanski protestni shod.