Če ne plačuješ davkov, ostaneš brez zakramentov

Nemški škofje so izdali dekret: neplačnike cerkvenega davka bo nemška Katoliška cerkev kaznovala.

Objavljeno
26. september 2012 10.44
tlo Mnenja
Z. R.
Z. R.
Berlin – Nemški katoličani, ki nočejo plačevati cerkvenega davka, od tega tedna naprej ne bodo več mogli prejemati zakramentov ali biti botri otrokom, je z dekretom odločila Nemška škofovska konferenca.

V Nemčiji vse od 19. stoletja velja praksa, po kateri se državljani izrekajo za neverujoče ali pripadnike neke veroizpovedi, pri čemer v drugem primeru plačujejo davek. Če si pozneje premislijo, morajo začeti postopek za izstop iz verske skupnosti. V zadnjih letih je število izstopov predvsem iz katoliške, pa tudi protestantskih verskih skupnosti naraslo, predvsem po izbruhu pedofilskih škandalov leta 2010.

Zaradi tega »skrb vzbujajočega« razvoja dogodkov je Nemška škofovska konferenca objavila dekret, v skladu s katerim vsak katoličan, ki bo izstopil iz Cerkve, ne bo več mogel prejeti zakramentov, niti bolniškega maziljenja, razen v primeru življenjske ogroženosti. Prav tako ne bo več mogel biti boter otrokom. Dekret prav tako določa, da mora posameznik, ki je izstopil iz Cerkve, če se hoče cerkveno poročiti, za to zaprositi cerkvene oblasti. A le »pod pogojem, da obljubi, da bo ohranil vero in da bo otroke vzgajal v katoliški veri«, so škofi dodali v dekretu. Zapisali so tudi, da je mogoče odreči cerkveni pogreb posamezniku, ki pred smrtjo ni izkazal obžalovanja.

Dekret je že sprožil burne odzive v naprednem katoliškem gibanju Wir sind Kirche (Mi smo Cerkev). »To je slab dekret, ki nastaja v slabem trenutku,« so v gibanju zapisali v sporočilu za javnost. V Nemčiji je približno tretjina prebivalcev katoličanov.