Čermak in Markač morata v zapor

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je razveljavilo odločitev, da hrvaška generala Ivan Čermak in Mladen Markač na sojenje čakata na svobodi.

Objavljeno
27. januar 2007 13.53
Haag - Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v petek razveljavilo odločitev, da hrvaška generala Ivan Čermak in Mladen Markač na sojenje čakata na svobodi, in odredilo, da obtoženca 8. februarja privedejo v zapor ZN v Scheveningenu. Kot je pojasnilo sodišče, se je za razveljavitev odločilo, ker Čermak ni spoštoval pogojev, ob katerih bi smel na sojenje čakati na svobodi.

Sodnik haaškega sodišča Bakone Moloto je v sodni odločitvi hrvaško vlado zaprosil, naj poskrbi za prevoz obeh obtožencev do nizozemskega letališča Schiphol, nizozemske oblasti pa, da obtoženca z letališča pospremijo do zapora, ki se nahaja v bližini Haaga.

Čermak in Markač sta skupaj z generalom Antejem Gotovino obtožena za zločine med operacijo Nevihta leta 1995, vsi trije generali pa obtožbe zanikajo. Medtem ko so Gotovino po več kot štirih letih na begu 7. decembra 2005 prijeli v Španiji, sta se Čermak in Markač predala takoj po objavi obtožnice, na sojenje pa sta doslej čakala na prostosti na Hrvaškem.

Markač je bil v času operacije Nevihta poveljnik posebnih enot hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, general Ivan Čermak pa je bil civilni upravitelj mesta Knin.