Češka vojaka suspendirana zaradi nošenja nacističnih simbolov

Češka vojaka, ki sta pod okriljem Nata služila v Afganistanu, sta bila suspendirana zaradi nošenja nacističnih simbolov, začasno pa je bil odstavljen tudi njun poveljnik.

Objavljeno
10. november 2009 15.06
Ma. J.
Ma. J.
Praga - Češka vojaka, ki sta pod okriljem Nata služila v Afganistanu, sta bila suspendirana zaradi nošenja nacističnih simbolov, začasno pa je bil odstavljen tudi njun poveljnik.

Poročnik Jan Cermak in narednik Hynek Matonoha sta med služenjem na vzhodu Afganistana svoji čeladi »olepšala« z znaki oboroženih enot SS. Prvi je na svojo čelado vrisal vrisal črki S, drugi pa črko H s pokonci stoječim mečem. Ko je za »olepšavi« izvedel njun polkovnik Petr Prochazka je poskušal incident prekriti, da bi s tem zaščitil svoja vojaka.

Češki obrambni minister Martin Bartak je zato naročil »takojšnjo in podrobno preiskavo dogodka« in dodal, da bodo možje »strogo kaznovani«, če se bodo obtožbe o poskusu prikrivanja izkazale za resnične. Dodal je, da je bilo obnašanje vojakov »nesprejemljivo« in da »v vojski ni prostora za tako misleče ljudi«.