Češki predsednik podpisal Lizbonsko pogodbo

Češki predsednik Vaclav Klaus je kot zadnji izmed voditeljev članic Evropske unije podpisal Lizbonsko pogodbo, po tem ko je češko ustavno sodišče razsodilo, da je nova evropska pogodba v skladu z njihovo ustavo.

Objavljeno
03. november 2009 09.54
Mo. B./Ma. J.
Mo. B./Ma. J.
Praga  - Češki predsednik Vaclav Klaus je danes kot zadnji izmed voditeljev članic Evropske unije podpisal Lizbonsko pogodbo, po tem ko je češko ustavno sodišče razsodilo, da je nova evropska pogodba v skladu z njihovo ustavo.

Češko ustavno sodišče odločilo, da je Lizbonska pogodba v skladu z ustavo

Češko ustavno sodišče je odločilo, da je lizbonska pogodba v skladu s češko ustavo. Sodišče je s tem odpravilo še zadnjo oviro za češko ratifikacijo nove evropske pogodbe, katere usoda je sedaj popolnoma v rokah češkega predsednika Vaclava Klausa.

»Lizbonska pogodba kot celota ni v nasprotju s češko ustavo,« je sporočil predsednik ustavnega sodišča Pavel Rychetsky. Sodišče je sicer skladnost lizbonske pogodbe s češko ustavo presojalo na pobudo skupine evroskeptičnih senatorjev.

Na sklep ustavnega sodišča se je že odzval češki premier Jan Fischer, ki je dejal, da je z odločitvijo sodišča zadovoljen in dodal, da pričakuje Klausov podpis pogodbe. Češki predsednik pa sicer še ni sporočil če oziroma kdaj bo novo pogodbo podpisal, če pa bo to storil še ta mesec, bi lizbonska pogodba v veljavo lahko stopila že prvega decembra.

Evropskeptični predsednik je sicer lizbonski pogodbi postavil kar nekaj preprek in njeno sprejetje odložil za več mesecev. Voditelji EU pa so prejšnji teden na srečanju v Bruslju ugodili eni izmed njegovih ključnih zahtev, in sicer so sklenili, da bo Češka izvzeta iz Listine o temeljnih pravicah, ki je del lizbonske pogodbe. Češki predsednik je po odločitvi vrha EU obljubil, da za svoj podpis pogodbe ne bo postavljal novih pogojev.

Odzivi na češko ratifikacijo Lizbonske pogodbe

Švedski premier Fredrik Reinfeldt je ob češki ratifikaciji Lizbonske pogodbe dejal, da se je uradno začel lov za prvim predsednikom EU. Dodal je še, da bo sedaj Lizbonska pogodba lahko stopila v veljavo s prvim decembrom: "Češki predsednik Vaclav Klaus je podpisal sporazum. Tako je bila pred Lizbonsko pogodbo odstranjena še zadnja prepreka," je povedal Reinfeldt. Povedal je še, da bo v kratkem začel s pogovor s 27 državami članicami o imenovanju prvega predsednika EU in visokega predstavnika za zunanjo in varnostno politiko, ki ju predvideva Lizbonska pogodba.

Evropski komisar Manuel Barroso je ratifikacijo pozdravil in jo označil kot „pomemben korak. Sedaj je popolnoma jasno, da bo Lizbonska pogodba kmalu stopila v veljavo."

Visoki predstavnik EU za zunanjo politiko Javier Solana, katerega funkcija z Lizbonsko pogodbo preneha, je dejal, da bo z njo EU delovala "veliko bolj koherentno in učinkovito ter nam tako dala močnejši glas na mednarodni ravni."