Češki predsednik potrdil novo vlado

Češki predsednik Vaclav Klaus je sedem mesecev po čeških parlamentarnih volitvah potrdil novo desnosredinsko vlado, ki jo vodi konservativni premier Mirek Topolanek.

Objavljeno
09. januar 2007 13.35
Češki predsednik Vaclav Klaus je vodji Državljanske demokratske stranke Mirku Topolaneku podelil mandat za sestavo vlade
Praga - Češki predsednik Vaclav Klaus je danes, sedem mesecev po parlamentarnih volitvah na Češkem, potrdil novo desnosredinsko vlado pod vodstvom konservativnega premiera Mireka Topolaneka. Nov kabinet, ki ga poleg Topolanekove Državljanske demokratske stranke (ODS) sestavljajo še krščanski demokrati (KDU-ČSL) in Zeleni, mora sedaj v 30 dneh dobiti še zaupnico v spodnjem domu parlamenta.

Po tem ko je vlado potrdil predsednik, bodo njeni člani še danes slovesno zaprisegli na praškem gradu. Med 18 člani novega kabineta je tudi neodvisni senator Karl Schwarzenberg, ki bo prevzel vodenje zunanjega ministrstva, sicer pa ima ODS devet, KDU-ČSL pet, Zeleni pa štiri ministre.

Pri glasovanju o zaupnici, do katerega mora priti v mesecu dni, pa danes imenovani vladi grozi poraz, saj jo zaenkrat podpira le 100 od skupno 200 članov poslanske zbornice. Vlada tako nujno potrebuje tudi podporo vsaj dela obeh levousmerjenih opozicijskih strank - socialnih demokratov in komunistov.

Češka je v politični krizi že vse od parlamentarnih volitev junija lani, po katerih sta se oblikovala dva enako močna parlamentarna bloka. Topolanek je manjšinsko vlado skušal oblikovati že v začetku oktobra lani, a ta ni prestala glasovanja o zaupnici v parlamentu.

Poleg tega je Vaclav Klaus vlado, ki jo je Topolanek predlagal 21. decembra lani in so jo prav tako sestavljali ODS, KDU-ČSL in Zeleni, zavrnil ter s tem še poglobil večmesečno politično krizo v državi. Češka ustava predsedniku nalaga, da mora potrditi vlado, ki jo predlaga premier, lahko pa s potrditvijo zavlačuje in zahteva spremembe.