Češki predsednik razpustil parlament

Priprave na predčasne volitve, ki bodo potekale 25. in 26. oktobra, so na Češkem v polnem teku.

Objavljeno
28. avgust 2013 14.43
CZECH-POLITICS-PARLIAMENT
Urban Červek, Dunaj
Urban Červek, Dunaj

Praga − Češki predsednik Miloš Zeman je danes s podpisom formalno razpustil spodnji dom parlamenta, s čimer začenja teči rok za razpis predčasnih volitev. Te je Zeman napovedal za zadnji vikend oktobra, ko se zmaga obeta socialdemokratom.

Dokument o razpustitvi parlamenta je danes v predsedniških prostorih na Praškem gradu podpisal tudi začasni predsednik vlade Jiří Rusnok. Po podpisu dokumenta so tega poslali spodnjemu in zgornjemu domu parlamenta (senatu), s čimer je začel veljati. Poslanci so že dobili navodilo, da morajo izročiti svoje poslanske izkaznice, pa tudi diplomatske potne liste, je za Češko tiskovno agencijo (ČTK) povedala predsednica spodnjega doma ­Miroslava Němcová.

Predčasne volitve morajo biti najpozneje 60 dni od razpustitve parlamenta, predsednik Zeman pa je pred časom napovedal, da jih bo razpisal za 25. in 26. oktobra. Priprave na predčasne volitve so na Češkem v polnem teku, stranke izbirajo imena za kandidatne liste in pripravljajo volilne programe. Redne volitve bi morale sicer biti maja prihodnje leto. Favoritka za zmago je socialdemokratska stranka (CSSD), ki je bila v preteklem mandatu v opoziciji. Javnomnenjske ankete ji napovedujejo približno 35 odstotkov glasov, torej bi lahko v koaliciji s še eno stranko imela dovolj glasov za vladanje. Predsednik Zeman je pred kratkim povedal, da bo mandatarstvo za sestavo vladne koalicije dal osebi, ki jo bo predlagala stranka z največ zbranimi glasovi na volitvah.

Novi dokazi

Hkrati s pripravami na volitve se na Češkem nadaljuje protikorupcijski proces, ki je povzročil padec desnosredinske vlade pod vodstvom krščansko konservativne Demokratske državljanske stranke (ODT) nekdanjega premiera Petra Nečasa. Stranki se sicer tudi zaradi te afere obeta hud poraz na volitvah, po najslabših napovedih bi lahko dobila le kakšnih šest odstotkov glasov. Državni tožilec Ivo Ištvan je na vrhovno sodišče poslal nove dokaze zoper tri nekdanje poslance stranke ODS Petra Tluchořa, Ivana Fuksa in Mareka Šnajdra, ki jim očita prejemanje podkupnine v zameno za odstop s poslanskih položajev, kar je lani novembra omogočilo obstanek desne vlade premierja Petra Nečasa.

Vrhovno sodišče je namreč preprečilo pregon omenjenih treh poslancev ODS, češ da jih ščiti poslanska imuniteta, ker so se za donosne državne službe in druge ugodnosti v zameno za svoj odstop dogovarjali v prostorih parlamenta. Tožilec Ištvan je sodišču poslal dokaze, da so se poslanci o teh ugodnostih dogovarjali tudi zunaj prostorov parlamenta, med drugim v vežah hotelov, pa tudi na sedežu vlade. Zdaj tožilec od sodišča pričakuje, da bo jasneje določilo meje poslanske imunitete.

O tem vprašanju se je na Češkem sprožila tudi javna razprava; nekateri zagovarjajo stališče, da je takšno politično »trgovanje« sestavni del političnega procesa, drugi pa menijo, da pridobivanje osebnih koristi v zameno za politične usluge ni nič drugega kot korupcija. »Vprašati se moramo, zakaj potrebujemo poslansko imuniteto. Odgovor je preprost – da poslancem omogočimo svobodo izražanja in glasovanja. Ko so sprejemali zakon o imuniteti, nihče ni pomislil na možnost, da bi z njim poslancem omogočili jemanje podkupnin. To ni bil njegov namen,« je za Radio Praga povedala komentatorka ­Vladimíra Dvořáková.

Če bo sodišče odločilo, da poslancev zunaj prostorov parlamenta ne ščiti imuniteta, bo tožilec lahko nadaljeval pregon omenjenih nekdanjih poslancev ODS, pa tudi nekdanjega premiera te stranke Petra Nečasa, ki se je domnevno dogovoril za kupčijo. Češki mediji pišejo, da bo odločitev sodišča pomemben precedens, ki bo določil prihodnje politično delovanje na Češkem, morebiti pa tudi ogrozil druge poslance, ki so kdaj v preteklosti sprejemali podobne ­dogovore