Češki predsednik vložil veto na pokojninsko reformo

Po vložitvi veta bo vlada za ponovno potrditev reforme v parlamentu potrebovala absolutno večino.

Objavljeno
24. september 2012 16.46
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Praga - Češki predsednik Vaclav Klaus je danes vložil veto na pokojninsko reformo, ki je bila po njegovih besedah sprejeta ob neprimernem času in nima podpore v javnosti. »Pokojninska reforma terja najširši možen družbeni konsenz,« je v sporočilu za javnost zapisal Klaus. V tem primeru takšnega konsenza ni med strokovnjaki, na političnem prizorišču in v družbi, je dodal.

Klaus po pisanju Slovenske tiskovne agencije tudi meni, da je tvegano uveljaviti reformo »v času, ko je finančna kriza razkrila nevarnosti in spodkopala zaupanje v dolgoročne kolektivne naložbe«. Reforma namreč omogoča, da ljudje del svojega pokojninskega zavarovanja vložijo v zasebne pokojninske sklade. Reformi nasprotujejo tudi socialdemokrati, komunisti in sindikati.

Po vložitvi veta bo desnosredinska vlada Petra Nečasa za ponovno potrditev reforme v 200-članskem parlamentu potrebovala absolutno večino oz. 101 glas.

Vladajoča koalicija, ki jo sestavljajo tri stranke, se je od leta 2010, ko je prevzela oblast skrčila s 118 na 100 poslancev, vendar lahko računa na bivše poslance koalicije, ki so zdaj neodvisni.

Parlament je reformo potrdil v začetku septembra s tesno večino 103 glasov.