Četrtina azijskih moških priznava, da so že posilili žensko

Najvišjo stopnjo nasilja nad ženskami so zaznali v Bougainvillu na Papui Novi Gvineji.

Objavljeno
10. september 2013 15.28
APTOPIX India Gang Rape
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bangkok − Raziskava Združenih narodov je pokazala, da slaba četrtina moških iz šestih azijskih držav priznava, da so že spolno napadli žensko. »Ugotovitve so potrdile, da je nasilje nad ženskami v tej regiji zelo razširjeno. Nasilje je neločljivo povezano z neenakostjo med spoloma,« je po pisanju Slovenske tiskovne agencije povedala vodja raziskave Emma Fulu.

Pogostost nasilja nad ženskami se je zelo razlikovala glede regijo, so povedali pri ZN in razložili, da vzorčna območja niso reprezentativna za celotne države.

Po podatkih raziskave je 11 odstotkov vprašanih moških odgovorilo, da so imeli prisilni spolni odnos z žensko, ki ni bila njihova partnerka. Če pa so bila upoštevana posilstva partnerke, je ta odstotek narasel na 24 odstotkov. Kar je po mnenju raziskovalcev alarmantno, je dejstvo, da je bila polovica moških, ki so priznali posilstvo, najstnikov, 12 odstotkov pa je bilo mlajših od 15 let.

Najvišjo stopnjo posilstev − več kot 62 odstotkov − so raziskovalci zaznali v Bougainvillu na Papui Novi Gvineji. V primerjavi s tem je na Džakarti v Indoneziji 26 odstotkov vprašanih moških priznalo posilstvo, piše STA.

Ko so moške vprašali, zakaj so posiljevali, jih je skoraj 75 odgovorilo, da je bila to njihova pravica, saj so si ženske želeli. Poleg tega jih je 59 odstotkov odgovorilo, da so posiljevali za zabavo, več kot tretjina pa še, ker so žensko želeli kaznovati.

Avtorji raziskave so še poudarili, da njihova raziskava ni uradna statistična analiza posilstev v regiji, dodaja STA.