Chavez: Bush me je želel umoriti

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v intervjuju za CNN razkril, da obožuje petje ter da ljubi Jezusa Kristusa. Nekdanjega predsednika ZDA Georga Busha pa je obtožil poskusa umora v času upora v Venezueli leta 2002.

Objavljeno
25. september 2009 18.39
Da. O.
Da. O.
New York - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je le nekaj ur po svojem govoru pred Varnostnim svetom ZN opravil intervju za ameriško televizijsko mrežo CNN. Ameriški mediji intervju opisujejo tudi kot "spoved predsednika Chaveza".

Chavez je namreč med drugim razkril da ljubi Jezusa Kristusa ter da bi vsaj enkrat v življenju rad igral baseball na stadionu Yankeejev. Dejal je tudi, da je sicer naklonjen ameriškemu načinu življenja ter da obožuje igralca Charlesa Bronsona. Omenil je tudi, da obožuje petje, vendar hkrati obžaluje, da ga Bog ni obdaril z posluhom.

Obenem se je zavzel za izboljšanje odnosov z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, vendar morajo ti odnosi temeljiti na "medsebojnemu spoštovanju, kar pa se do sedaj še ni zgodilo". Chavez pojasnuje: "Večina ameriških predsednikov v zadnjih sto letih ni spoštovala prebivalcev Latinske Amerike. Celo nasprotno, v veliko primerih so prav oni želeli naše ljudi pregnati z oblasti. To se mora končati."


Chavez je izkoristil priložnost in nekdanjega ameriškega predsednika Georga Busha obtožil, da ga je hotel umoriti. "Busheva administracija je naročila moj umor. Imel sem srečo, da skupina vojakov, ki so jim zaupali to nalogo, ni izpolnila ukazov", pojasnjuje Chavez.

Venezuelski predsednik je branil svoje prijateljske odnose z Iranom, vendar zanikal možnosti, da bi od Irana sčasoma kupili jedrsko tehnologijo. Takšne trditve je označil za "nore". Izrael je označil za "majhno in agresivno državo, ki ima jedrske kapacitete".