Chavez: Fidel nima raka!

Venezuelski predsednik Hugo Chavez zavrnil trditve o tem, da je voditelj Fidel Castro zelo bolan in da bo morda umrl še pred koncem leta 2007.

Objavljeno
16. december 2006 10.31
Caracas - Potem ko je direktor ameriških obveščevalnih služb John Negroponte pred dnevi izjavil, da je kubanski voditelj Fidel Castro zelo bolan in da se bliža smrti, je venezuelski predsednik Hugo Chavez te trditve zavrnil. V govoru pred vojaškimi poveljniki v petek v Caracasu je izrazil prepričanje, da Castro nima raka.

"Fidel nima raka, o tem sem prepričan", je prepripričljivo nastopil Chavez in ovrgel tudi govorice, da bo Castro morda umrl še pred koncem leta 2007. Po trditvah Chaveza, ki je Castra obiskal v petek, se slednji prehranjuje previdno, obenem pa že ima toliko moči, da zbija šale.

Chavez je tudi tokrat kot že večkrat doslej zatrdil, da Castro okreva počasi ter da bije "veliko bitko" za svoje zdravje, saj naj bi ga prizadela "resna bolezen". A kljub temu, poudarja Chavez, "nihče ne ve, kdaj bo Fidel umrl". Ob tem zatrjuje, da ga kubanske oblasti po Castrovih navodilih vseskozi obveščajo o njegovem zdravstvenem stanju.

Venezuelski predsednik podrobnosti o Castrovem zdravju ni želel navesti, rekel pa je, da je v četrtek z njim govoril dvakrat, pri čemer naj bi razpravljala o vrsti novih projektov med njunima državama, med drugim tudi o skupnemu iskanju nafte.

Negroponte govoril na pamet?

O Castru je v petek spregovoril direktor ameriških obveščevalnih služb John Negroponte, ki je izjavil, da je kubanski voditelj zelo bolan in se bliža smrti. "Vse, kar vidimo, nakazuje na to, da ne bo več dolgo... mesece, ne leta," je dejal za ameriški časnik Washington Post. Negroponte sicer ni ponudil nobenih dokazov, s katerimi bi podkrepil svoje trditve.

Osemdesetletni Castro je julija zaradi operacije na črevesju oblast začasno predal svojemu mlajšemu Raulu in se od takrat ni več pojavil v javnosti. Njegovo zdravstveno stanje je strogo varovana skrivnost.