Chavez nacionaliziral naftno industrijo

Po nacionalizaciji največjih tujih telekomunikacijskih in elektroenergetskih podjetij, je venezuelski predsednik Chavez z odlokom nacionaliziral še naftno industrijo.

Objavljeno
27. februar 2007 11.23
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v ponedeljek podpisal odlok, s katerim je nacionaliziral naftno industrijo v državi, sicer peti največji izvoznici nafte na svetu. Na podlagi odloka bo venezuelsko državno naftno podjetje (PDVSA) s 1. majem prevzelo 60-odstotni delež v štirih naftnih projektih na območju reke Orinoko, s katerimi dnevno proizvedejo 600.000 nafte.

Tuja podjetja kot manjšinski partnerji

Podjetja, ki jih bo prizadel ta ukrep, so ameriški Exxon Mobil, Chevron in ConocoPhillips, francoski Total SA, britanski Petroleum in norveški Statoil ASA. Delniške družbe bodo do maja upravljali "prehodni odbori", nato pa jih bodo prevzele venezuelske ekipe, je pojasnil Chavez, ki je dodal, da bodo tuja podjetja, ki so vlagala v projekte, lahko ostala manjšinski partnerji.

"Privatizacija nafte je končana," je v rednem tedenskem nagovoru dejal Chavez. Po njegovih besedah je to "zadnji prostor, ki smo ga morali dobiti nazaj". "Nafta sedaj pripada vsem prebivalcem Venezuele," je še dodal predsednik, ki je 4000 zaposlenim v tujih podjetjih že pred tem zagotovil, da bodo postali uslužbenci PDVSA. Pred tem je sicer Chavez že nacionaliziral največja tuja telekomunikacijska in elektroenergetska podjetja.

Chavez ni pojasnil, kako bo njegova vlada plačala povečan delež v projektih, v katere so podjetja vložila okoli 17 milijard dolarjev. Vlada je sicer doslej za nacionalizacije, izvedene v drugih sektorjih, primerno kompenzirala, vendar pa so bili ti dogovori vredni veliko manj kot naftni. Projekti na Orinoku so edine operacije za proizvodnjo nafte v državi, ki so v zasebni lasti, kar je Chavez označil za "sramotno".