Chavez napovedal možnost vojaškega spopada s Kolumbijo

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je zaradi vse večjih diplomatskih napetosti s sosednjo Kolumbijo varnostne sile opozoril, naj bodo pripravljene na morebitni vojaški spopad.

Objavljeno
09. november 2009 11.56
Ma. J.
Ma. J.
Caracas/Bogota - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je zaradi vse večjih diplomatskih napetosti s sosednjo Kolumbijo varnostne sile opozoril, naj bodo pripravljene na morebitni vojaški spopad s kolumbijsko vojsko. Poleg tega je Chavez na venezuelsko-kolumbijsko mejo napotil 15.000 vojakov, kot razlog pa navedel vse večje nasilje kolumbijskih paravojaških enot.

V odgovoru na Chavezove navedbe je kolumbijski predsednik Alvaro Uribe napovedal, da bo njegova vlada za pomoč zaprosila Varnostni svet Združenih narodov in Organizacijo ameriških držav.

Odnosi med Kolumbijo in Venezuelo se sicer zaostrujejo vse od julija, ko je Bogota sporočila, da bo ameriškim silam v boju proti preprodajalcem drog dovolila uporabljati svoja vojaška oporišča. Sporazum je povzročil nestrinjanje nekaterih kolumbijskih sosed, ki nasprotujejo povečani prisotnosti ameriške vojske na območju, Chavez pa tedaj je dejal, da preko kontinenta pihajo »vetrovi vojne«.

BBC medtem poroča, da tovrstne grožnje ponavadi ne bi povzročile vznemirjenja, zaradi trenutnih napetosti pa obstaja strah, da bi prišlo do spopadov na meji, kar bi vodilo v novo nasilje.