Chavez napovedal podružbljanje lastnine

Venezuelski predsednik Hugo Chavez je napovedal, da bodo socialistične reforme njegove vlade vključevale tudi ustvarjanje "družbene lastnine", od katere naj bi imeli vsi delavci enako korist.

Objavljeno
26. marec 2007 12.25
Caracas - Venezuelski predsednik Hugo Chavez je v nedeljo napovedal, da bodo socialistične reforme njegove vlade vključevale tudi ustvarjanje "družbene lastnine". Ob obljubi, da bo preprečil nadaljnje vplivanje kapitalizma na Venezuelo, je Chavez dejal, da vlada "hitro napreduje" s konceptom "socialnega, a tudi družbenega lastništva", ki bo vključen v prihodnje ustavne reforme.

"To je lastnina, ki pripada vsem in od tega bodo tudi vsi nekaj imeli," je v redni televizijski oddaji Zdravo predsednik dejal in poudaril, da morajo imeti od te lastnine vsi delavci enako korist. "Proizvodnja ne more generirati dobičkov le za eno osebo ali majhno skupino ljudi, ki postanejo bogati z izkoriščanjem delavcev, ki postanejo sužnji in celo življenje živijo v revščini in bedi," je še povedal Chavez.

S farmami naj bi upravljali delavci

V načrtih ustavnih reform so predsednikovi svetovalci izpostavili predloge, po katerih bi za družbeno lastnino razglasili državno lastnino, kot so farme, s katerimi bi nato upravljali delavci. Venezuelska vlada je že organizirala in financirala več tisoč zadrug, vendar država nima polnega lastništva nad nepremičninami in infrastrukturo, s katerimi večinoma upravljajo podjetja.