Cheney dopušča možnost napada na Iran

Ameriški podpredsednik Dick Cheney je ponovil svarilo, da so, če se bo Iran odločil kljubovati prizadevanjem ZN za ukinitev njegovega spornega jedrskega programa, odprte vse možnosti.

Objavljeno
24. februar 2007 10.13
Ameriški dokazi o iranski vpletenosti v vojno v Iraku
Sydney - Ameriški podpredsednik Dick Cheney je danes ponovil svarilo Washingtona, da so, če se bo Iran odločil kljubovati prizadevanjem Združenih narodov za ukinitev njegovega spornega jedrskega programa, odprte vse možnosti. Kot je poudaril, ZDA ostajajo "globoko zaskrbljene" zaradi dejanj Irana, kot so "agresivno" sponzoriranje libanonskega skrajnega gibanja Hezbolah in podžigajoče izjave iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Cheney je povedal, da se bodo ameriški predstavniki v kratkem sestali z evropskimi zavezniki in se dogovorili o naslednjih korakih v smeri sprejetja še ostrejših sankcij proti Iranu v Varnostnem svetu ZN. "Skupaj z EU in ZN smo oblikovali politiko, ki naj bi Irance prepričala, da se odpovejo svojim prizadevanjem in mirno rešijo to zadevo, in to je še vedno naša želja," je dejal, a obenem poudaril, da so odprte vse možnosti. Bela hiša je sicer Iranu v minulih dneh že izrekla podobna svarila.

Logistično usklajevanje ZDA in Izraela

Britanski časnik Daily Telegraph pa medtem v današnji izdaji poroča, da se Izrael z ZDA pogaja, da bi dovolile prelete njegovih bojnih letal preko Iraka, če bi se odločil za enostranski napad na jedrske objekte v Iranu. Kot je za časnik povedal neimenovani visoki predstavnik izraelske vojske v Tel Avivu, se Izrael pripravlja na vse možnosti, pri čemer je urejanje vprašanj, kot je zračni koridor preko Iraka, bistvenega pomena. "Če teh vprašanj ne uredimo, bi lahko prišlo do situacije, v kateri bodo ameriška in izraelska vojaška letala streljala ena na druge," je še dejal.

IAEA: Iran ni prekinil bogatenja urana

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek objavila poročilo o iranskem jedrskem programu, v katerem ugotavlja, da Iran ni prekinil bogatenja urana, kot je to od njega zahtevala resolucija Varnostnega sveta ZN, ampak ga je celo še razširil. Teheran torej ni spoštoval roka za zaustavitev bogatenja urana, ki mu ga je v resoluciji 1737 decembra lani postavil VS ZN in ki se je iztekel v sredo. ZDA, Francija in Velika Britanija so VS ZN že pozvale k sprejetju ostrejših sankcij proti Iranu, medtem ko so Nemčija, Kitajska in Rusija zavzele bolj spravna stališča.