Cheneya je strah talibov in Alkaide

Ameriški podpredsednik Dick Cheney je nepričakovano obiskal pakistanskega predsednika Perveza Mušarafa, s katerim se namerava pogovarjati o zajezitvi nasilja talibanov in teroristične mreže Al Kaide.

Objavljeno
26. februar 2007 12.09
Dick Cheney
Islamabad - Ameriški podpredsednik Dick Cheney je danes nepričakovano obiskal Pakistan, kjer se je sestal s tamkajšnjim predsednikom Pervezom Mušarafom. Glavna tema njunih pogovorov so bila pakistanska prizadevanja za zajezitev nasilja talibanov in privržencev teroristične mreže Al Kaide. O nasilju talibanov v Afganistanu in protiterorističnih ukrepih se je z Mušarafom že pred tem pogovarjala tudi britanska zunanja ministrica Margaret Beckett.

Cheney in Mušaraf o strateškem partnerstvu med ZDA in Pakistanom

Cheney in Mušaraf sta se na današnjem srečanju pogovarjala predvsem o strateškem partnerstvu obeh držav, so sporočili pakistanski mediji. Ameriški časnik New York Times je medtem v današnji izdaji navajal besede neimenovanega ameriškega predstavnika, da namerava Bela hiša povečati pritisk na pakistanskega predsednika, naj sprejme agresivnejše ukrepe v boju proti teroristični mreži Al Kaida. Časnik še dodaja, da naj bi ameriški kongres razmišljal o zmanjšanju pomoči Pakistanu, če ta v boju proti Al Kaidi ne bo učinkovitejši.

Do današnjega pisanja časnika je prišlo med naraščanjem zaskrbljenosti ameriških oblasti, da se afganistanski skrajneži na obmejnem območju s Pakistanom pripravljajo na obsežno spomladansko ofenzivo. Zaskrbljenost zaradi možne ofenzive Al Kaide je izrazila tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki je poudarila, da v boju proti domnevni teroristični mreži sodelujejo tako s pakistanskimi kot afganistanskimi oblastmi.

Pakistan je eden najtesnejših ameriških zaveznic v boju proti terorizmu

Pakistan je sicer eden najtesnejših ameriških zaveznic v boju proti terorizmu po napadu na Svetovni trgovinski center 11. septembra 2001, kljub temu pa je Washington nedavno Pakistan obtožil, da pripadniki Al Kaide na območju Pakistana ustanavljajo nova taborišča za usposabljanje svojih članov in pakistanske oblasti pozval, naj v boju proti Talibanom sprejmejo ostrejše ukrepe.

Z Mušarafom se je danes sestala tudi britanska zunanja ministrica Beckettova, ki se bo predvidoma srečala tudi z njenim kolegom Huršidom Kasurijem in s tamkajšnjim premierom Šaukatom Azizom. V ospredju pogovorov bodo predvsem uvedba ostrejših ukrepov pri nadzorovanju afganistansko-pakistanske meje. Do obiska Beckettove je sicer prišlo po nedavnih britanskih napovedih, da bodo v Afganistanu namestili dodatne vojake.