Chirac si je premislil glede Irana

Francoski predsednik Jacques Chirac je uradno umaknil izjave v katerih je menil, da Iran kljub pridobljenem jedrskem orožju ne bi predstavljal večje nevarnosti.

Objavljeno
01. februar 2007 16.50
Francoski predsednik Jacques Chirac
Pariz - Francoski predsednik Jacques Chirac je danes uradno umaknil svoje izjave glede Irana, ki jih je dal v ponedeljek v pogovoru za tri časnike, med drugim tudi tisto, da Iran z jedrskim orožjem ne bi bil "zelo nevaren". "Francija skupaj z mednarodno skupnostjo ne more sprejeti Irana z jedrskim orožjem," so zapisali v izjavi za javnost v uradu francoskega predsednika.

"Iranski jedrski program je nejasen in zato nevaren za regijo," še piše v izjavi urada francoskega predsednika. Pri tem so še pozvali Iran, naj opusti bogatenje urana, saj se bodo Združeni narodi na to odzvali pozitivno in odpravili sankcije.

Chirac je sicer v ponedeljek v pogovoru za New York Times, International Herald Tribune in francoski tednik Nouvel Observateur ocenil, da Iran kljub jedrski bombi ne bi bil "zelo nevaren". Nevarno pa bi po njegovem bilo, če bi se s tem, ko bi Iran izdelal jedrsko bombo, začela oboroževalna tekma na Bližnjem vzhodu.

Prav tako je menil, da bi bilo za Iran povsem nekoristno, da bi sploh imel jedrsko orožje, saj bi sprožil takojšen protinapad. "Kam bi jo pa odvrgel, to bombo? Na Izrael? Ne bi naredila niti 200 metrov, ko bi bil Teheran izbrisan," je razmišljal francoski predsednik. Prav tako je zatrdil, da bomba, ko bi jo lansirali, sploh ne bi dosegla cilja. "Imamo sredstva - več držav ima sredstva, da se ta bomba uniči," je dejal.

Po ocenah nekaterih analitikov te izjave pomenijo velik odmik od francoske uradne politike odvračanja Irana, da bi si pridobil jedrsko orožje. Chirac si je dan zatem sicer premislil in je skušal popraviti izjavo, a je New York Times kljub temu v sredo zvečer na spletni strani objavil ponedeljkov pogovor.