Chirac: Vojna v Iraku vzpodbuja terorizem

Francoski predsednik Chirac je v novoletnem nagovoru diplomatom poudaril, da je vojna v Iraku le še razmahnila teroristično dejavnost.

Objavljeno
05. januar 2007 14.51
Pariz - Francoski predsednik Jacques Chirac, odločen nasprotnik vojne v Iraku, je v svojem tradicionalnem novoletnem nagovoru francoskemu diplomatskemu zboru posvaril, da je konflikt v Iraku "terorizmu ponudil nov teren za širjenje". "Kot je Francija predvidela in se bala, je vojna v Iraku podžgala prevrate, katerih polni učinki se bodo šele pokazali," je poudaril Chirac, ki je diplomatom med drugim spregovoril tudi o Iranu.

Kot je ocenil, je vojna v Iraku "zaostrila razhajanja med skupinami in ogrozila samo integriteto Iraka". "Spodkopala je stabilnost celotne regije, kjer se vsaka država sedaj boji za svojo varnost in svojo neodvisnost," je še dejal francoski predsednik in dodal, da "je prioriteta bolj kot kadarkoli prej povrniti polno suverenost iraškemu narodu".

Teheran pa je ponovno pozval, naj sprejme ukrepe, s katerimi bo povrnil zaupanje mednarodne skupnosti. Kot je dejal, Iran "s širjenjem (jedrskih) aktivnosti in nesprejemljivimi ter provokativnimi izjavami nekaterih svojih voditeljev krepi zaskrbljenost sveta". S tem, ko bi se odpovedal bogatenju urana, bi "odprl vrata sodelovanju in novemu partnerstvu za stabilnost, mir in blaginjo celotne regije", je Chirac še položil na srce Iranu.