Chiracov umik iz predsedniške dirke

Francoski predsednik Chirac je v televizijskem nagovoru napovedal, da se ne bo potegoval za tretji zaporedni predsedniški mandat.

Objavljeno
11. marec 2007 21.51
Pariz - Francoski predsednik Jacques Chirac je danes zvečer napovedal, da se na volitvah, do katerih je še šest tednov, ne bo potegoval za tretji zaporedni predsedniški mandat. "Ne bom vas prosil za glasove za novi mandat," je v televizijskem nagovoru Francozom sporočil 74-letni Chirac, ki je na predsedniškem stolčku že skoraj 12 let, javnosti pa vse do danes ni želel razkriti svojih načrtov glede morebitne ponovne kandidature.

"Po koncu tega mandata, ki ste mi ga dali, vam bom služil na drug način," je Francozom po državni televiziji sporočil Chirac. Kljub številnim polemikam, ki so pogosto spremljale njegove politične odločitve, je Chirac poudaril, da je na svojo zapuščino "ponosen".

Mandat se mu sicer uradno izteče 17. maja, zaenkrat pa ni znano, za kakšno vlogo se bo ta politični veteran odločil po tem datumu.
Chiracova odločitev, da se volitev 22. aprila ne udeleži, je bila sicer pričakovana, tudi zaradi nizke podpore, ki jo trenutno uživa v javnosti. Predsedniške volitve 2007 bodo tako očitno bitka med tremi predstavniki nove generacije francoskih politikov - notranjim ministrom Nicolasom Sarkozyjem, kandidatko socialistov Segolene Royal in Francoisom Bayroujem.