CIA predvidela razpad Jugoslavije

Ameriška obveščevalna agencija CIA je natančno predvidela razpad nekdanje Jugoslavije v začetku 90. let in tudi pomanjkanje volje ZDA in evropskih zaveznic, da bi to preprečile.

Objavljeno
22. december 2006 19.50
V avli osrednje ameriške obveščevalne agencije, Centralne obveščevalne agencije - CIA, znak,čiščenje,
New York - Ameriška obveščevalna agencija CIA je natančno predvidela razpad nekdanje Jugoslavije v začetku 90. let in tudi pomanjkanje volje ZDA in evropskih zaveznic, da bi to preprečile. Informacije so zajete v doslej zaupnih dokumentih, ki so postali dostopni za javnost.

Objavljeni dokument sveta za nacionalno varnost na podlagi informacij CIA iz leta 1990 pravi, da bo Jugoslavija prenehala delovati kot zvezna država v roku enega leta in bo najverjetneje razpadla v roku dveh let. To se je tudi zgodilo, najprej s kratko vojno in osamosvojitvijo Slovenije ter malce daljši vojni in osamosvojitvi Hrvaške ter Bosne in Hercegovine.

Na Zahodu so se zavedali, kaj se bo zgodilo

CIA je napovedovala, da velika vojna med posameznimi republikami ni verjetna, vendar pa naj bi razpadanje države spremljali spopadi znotraj skupnosti, ki se bodo nadaljevali. Poročilo sveta za nacionalno varnost je napovedovalo, da ZDA in evropske zaveznice ne morejo storiti veliko za ohranitev jugoslovanske enotnosti. "Evropske sile bodo govorile o celovitosti Jugoslavije, obenem pa potihem sprejele razpad federacije," med drugim piše v poročilu, kar kaže, da so se na Zahodu zavedali, kaj se bo zgodilo, vendar ni bilo soglasja o tem, kaj storiti.

Za administracijo predsednika Georgea Busha starejšega te ocene niso bile dobrodošle, ker se ZDA takrat res niso želele ubadati s težavami na Balkanu, State Department pa je skušal črnoglede napovedi odpraviti s skrivanjem glave v pesek. ZDA so se odločno vmešale v reševanje balkanskih vojn šele leta 1995, ko je tudi prišlo do Daytonskega mirovnega sporazuma.

Poročilo iz leta 1990 je predvidelo tudi oboroženo vstajo Albancev na Kosovu. Poročilo pravi, da je nekdanji srbski voditelj Slobodan Milošević, ki velja za gonilno silo razpada Jugoslavije, prišel na oblast na valu populizma in poudarjanja srbskih zahtev. Njegovi podporniki pa bodo tem idejam sledili tudi, ko bodo temelji komunizma oslabeli, druge republike pa se bodo upirale srbski nadvladi. Ena od večjih napak v poročilu pa je bila napoved, da bosta Slovenija in Hrvaška sklenili konfederacijo, kar je precej daleč od resnice.