Ciklon Yasi za seboj pustil opustošenje

Izruvana drevesa, zasute ceste, porušeni zidovi, na kup nagrmadene luksuzne jahte ... Za silovitim ciklonom Yasi, ki je opustošil severovzhod Avstralije, je ostala podoba vojnega območja.

Objavljeno
04. februar 2011 09.17
Mo. Z., Ma.Ja., delo.si
Mo. Z., Ma.Ja., delo.si
Brisbane - Prebivalci avstralske zvezne države Queensland so danes boječe stopili iz svojih domov, da bi si ogledali škodo, ki jo je dan pred tem povzročil ciklon Yasi. Ta je z zemljo zravnal več deset hiš in odnesel strehe ter porušil zidove stotinam drugih. Ogromna gmotna škoda je nastala tudi na kmetijskih površinah.

Avstralske oblasti so poleg tega potrdile tudi prvo smrtno žrtev ciklona. Po poročanju ameriške tiskovne agencija AP gre za 23 let starega moškega, ki je umrl zaradi zadušitve s hlapi dizelskega generatorja, ki ga je v času neurja uporabljal v zaprtem prostoru. Kot je še sporočila avstralska policija, dve osebi še vedno pogrešajo. Po pisanju britanske BBC je sicer presenetljivo, da število žrtev ni višje. Neurje je bilo namreč silovito - veter je divjal s hitrostjo 280 kilometrov na uro, visoki valovi pa so preplavili več naselij.

Pristojne službe so znova vzpostavile elektriko in telefonske napeljave ter očistile ceste, medtem pa si reševalci prizadevajo doseči najbolj prizadeta območja. Med njimi je tudi Tully, ki leži približno 150 kilometrov južno od Cairnsa. Kraj je v obiskal tudi namestnik avstralske premierke Wayne Swan, ki je po ogledu povedal, da je bil pretresen nad uničenjem, ki ga je povzročil ciklon. »To je vojno območje,« je povedal po ogledu mesta. »To je ljubka obmorska vasica, toda trenutno izgleda kot vojno območje,« pa je ob obisku sosednje vasi Cardwell dejala queenslandska premierka Anna Bligh. »Določenih delov mesta ni moč prepoznati, toda to bomo popravili,« je obljubila.

Prizadevanja vojske, reševalcev in pristojnih služb sicer otežuje obilno deževje, zaradi katerega oblasti svarijo pred nevarnostjo poplav. Yasi, ki ga spremljata obilno deževje in močan veter, je medtem izgubil svojo moč in se spremenil v tropsko nevihto. Do sobote bo po napovedih meteorologov oslabel.

Ker skrajni severovzhod Avstralije ni gosto naseljen, ciklon ni opustošil večjih mest. Po drugi strani razdrobljenost naselij in odmaknjenost od večjih mest pomeni, da bo odprava posledic neurja dolgotrajna in zahtevna, saj morajo reševalne ekipe območje najprej doseči. Avstralske oblasti prebivalce opustošenih krajev zato pozivajo, naj bodo potrpežljivi in obljubljajo, da jih bo pomoč dosegla v najkrajšem možne času - na najhuje prizadeta območja so namreč že poslali 4000 vojakov z zalogami hrane in ostalih najnujnejših potrebščin.