Civilisti znova žrtve v Afganistanu

V letalskem napadu severno od afganistanske prestolnice Kabul je bilo danes ubitih devet civilistov, med njimi pet žensk in dva otroka.

Objavljeno
05. marec 2007 14.51
Kabul – V letalskem napadu severno od afganistanske prestolnice Kabul je bilo danes ubitih devet civilistov, med njimi pet žensk in dva otroka, je sporočil namestnik guvernerja okrožja Nidžrab Sajed Daud Hašimi. Za napad je obtožil mednarodne sile pod poveljstvom zveze Nato (ISAF), ki so bile pred tem na območju tarča napada.

Incident se je zgodil le nekaj ur za tem, ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj obsodil smrt desetih civilistov, ki so bili v še nepojasnjenih okoliščinah ubiti v nedeljo. Tiskovni predstavnik ISAF je sicer že zatrdil, da sile ISAF v današnji incident severno od Kabula niso bile vpletene, potrdil pa, da so z njim seznanjene.

Tiskovni predstavnik koalicijskih sil pod poveljstvom ZDA Dean Welch pa je potrdil, da so koalicijske sile davi izvedle letalski napad severno od Kabula, točneje na območju province Kapisa, ki leži 70 kilometrov severozahodno od prestolnice. Podatkov o morebitnih žrtvah ni imel.

Pred tem je Hašimi dejal, da so sile ISAF na napad upornikov na njihovo regionalno oporišče za obnovo odgovorile z letalskim in artilerijskim ognjem in pri tem zadela bližnjo hišo, pri čemer je bilo ubitih devet civilistov. Vest o incidentu v provinci Kapisa je potrdil tudi predstavnik afganistanskega notranjega ministrstva Zemaraj Bašari. Dodal pa je, da skušajo zbrati čim več podatkov. "Na območje smo poslali ekipo, o številkah pa je trenutno še prezgodaj govoriti," je povedal.

Nekaj ur pred tem je predsednik Karzaj ostro obsodil nedeljski incident, ki se je zgodil ob samomorilskem napadu na konvoj koalicijskih sil na vzhodu države, v katerem je bilo ubitih deset civilistov. Odredil je tudi preiskavo incidenta. Predstavniki notranjega ministrstva so namreč v nedeljo izjavili, da so civilisti umrli zaradi strelov koalicijskih sil, ki so odgovorile na samomorilski napad, danes pa je Bašari dejal, da "še ni jasno, ali so civiliste ustrelili koalicijski vojaki ali uporniki". V nedeljo so govorili tudi o možnosti smrtnih žrtev v samomorilskem napadu.

Mednarodne sile so od leta 2001, ko je koalicija pod vodstvom ZDA strmoglavila talibanski režim, v spopadih z uporniki ubile veliko civilistov. Karzaj je sile pod poveljstvom ZDA in Nato zato že večkrat pozval k usklajevanju z afganistanskimi silami pred napadi na upornike, da bi se izognili civilnim žrtvam.