Člana Al Kaide iz Somalije prijeli v Keniji

Ameriškim zračnim silam naj bi v ponedeljkovem napadu na tarče na jugu Somalije ne uspelo ubiti pripadnika teroristične mreže Al Kaida Fazula Abdulaha Mohammeda.

Objavljeno
11. januar 2007 13.46
Etiopski vojaki v Somaliji
Kot danes poroča BBC naj bi ameriške zračne sile v ponedeljkovem napadu na jugu Somalije ne uspelo ubiti terorista Fazul Abdulah Mohammed, kot so včeraj poročale somalijske oblasti. BBC se sklicuje na ameriškega veleposlanika Michaela Rannebergerja, ki je smrti terorista zanikal, odločno pa je protestiral tudi proti navedbam, da je bilo v napadih ubitih 27 civilistov. Napadi naj bi po njegovih besedah bili usmerjeni izključno proti pripadnikom mednarodne teroristične mreže Al Kaida.

Fazul Abdulah Mohamed je osumljen vpletenosti v teroristična napada na ameriški veleposlaništvi leta 1998 v Keniji in Tanzaniji in naj bi bil povezan s teroristično mrežo Al Kaida.

Kot pa poročajo Kenijske oblasti so Mohameda aretirali v Keniji potem ko je skupaj s svojo ženo in ženo še enega terorista Ali Saleha Nabhana pobegnil iz somalijskega obalnega mesta Ras Kamboni.

Strokovnjak za eksploziv Saleh Ali Saleh Nabhan je prav tako osumljen vpletenosti v napada na ameriška veleposlaništva, ki sta zahtevala 224 smrtnih žrtev in več tisoč ranjenih.

Ponedeljkovim letalskim napadom so v torek in sredo sledili napadi na nekaj vasi na jugu Somalije, vendar naj bi veleposlanik Ranneberger zanikal, da so jih izvedle ameriške zračne sile.
Poročevalci zato sumijo, da gre za letala in helikopterje etiopske vojske, ki so nameščena v somalijskem mestu Kismajo. Etiopija, ki podpira somalijsko prehodno vlado se skupaj z somalijsko vojsko že nekaj tednov spopada s pripadniki Zveze islamskih sodišč.

Ko tje povedal etiopski premier Meles Zenawi naj bi po ponedeljkovem napadu njegove sile odšle na kraj napada in potrdile smrt “nekaj osumljencev terorizma” in “visokih predstavnikov Zveze islamskih sodišč”. Med njimi naj bi jih kar nekaj pri sebi imelo britanske potne liste. Islamisti medtem zanikajo, da pomagajo pripadnikom teroristične mreže Al Kaida.

Potem ko je minuli mesec še kazalo, da bo UIC popolnoma nadvladala somalijsko prehodno vlado, ki je, sicer podpirana s strani zahoda, vladala le na omejenem območju mesta Baidoa, je Washington tiho podprl etiopsko ofenzivo na sosednjo državo, ki ji je uspelo pregnati islamiste, pred dnevi tudi iz Mogadiša.