Članica Pussy Riot prekinila gladovno stavko

Nedežda Tolokonikova je stavko prekinila po obljubi o premestitvi iz kazenske kolonije v Mordoviji.

Objavljeno
01. oktober 2013 20.13
RUSSIA-RIGHTS-PRISON-MUSIC-PROTEST-FILES
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Moskva - Članica ruske punk skupine Pussy Riot Nadežda Tolokonikova je po osmih dneh prekinila gladovno stavko. Danes dopoldne je spet jedla in pila, so potrdili v kazenski koloniji v Mordoviji. Obljubili so ji namreč premestitev.

Iz kolonije, kjer je zaprta Tolokonikova, so danes sporočili, da je njeno zdravstveno stanje stabilno. Ruski varuh človekovih pravic Vladimir Lukin pa je dejal, da bodo 23-letnico po pritožbi zaradi pogojev v zaporu premeščena v drugo kazensko kolonijo.

Tolokonikova se je za gladovno stavko odločila zaradi predolgih delovnih ur in groženj s smrtjo. Po njenih navedbah morajo zapornice delati tudi do 17 ur na dan, ob tem pa komaj kaj spijo. Po nekaj dneh gladovne stavke so jo sicer prepeljali na bolnišnični oddelek.

Svet Kremlja za človekove pravice je potrdil, da je pri Tolokonikovi prišlo do kršenja pogojev zaprtja. Kljub temu pa bo morala glasbenica odsedeti kazen zaradi nastopa proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi. Zaprta bo do marca 2014.