Članica Rdečih brigad predčasno iz zapora

Po 24 letih v zaporu je bila na prostost predčasno izpuščena nekdanja vodilna članica teroristične skupine Frakcija Rdeče armade Brigitte Mohnhaupt.

Objavljeno
25. marec 2007 13.19
Brigitte Mohnhaupt
Berlin - Po 24 letih v zaporu je bila danes na prostost predčasno izpuščena nekdanja vodilna članica teroristične skupine Frakcija Rdeče armade (RAF) Brigitte Mohnhaupt. Kot je potrdil upravnik zapora Wolfgang Deuschl, so 57-letno Mohnhauptovo, ki je bila leta 1982 zaradi sodelovanja pri nekaj najbolj zloglasnih morilskih napadih RAF obsojena na dosmrtno ječo, iz zapora Aichach na Bavarskem izpustili danes zjutraj. Kot je še povedal, so jo pričakali znanci.

Odločitev o predčasni pogojni izpustitvi je februarja sprejelo sodišče v Stuttgartu. Kot je pojasnilo, je Mohnhauptova odslužila minimalno 24-letno zaporno kazen, poleg tega pa ne predstavlja več nevarnosti. Obsojena je bila zaradi sodelovanja pri skupaj devetih umorih.

Na svobodo čaka še več članov RAF

Mohnhauptova, ki je v letih 1977 do 1982 veljala za eno od vodij teroristične organizacije, naj bi med drugim sodelovala pri ugrabitvi in umoru člana Krščansko demokratske unije (CDU) in predstavnika delodajalcev Hannsa Martina Schleyerja jeseni 1977, istega leta pa naj bi bila udeležena tudi pri umoru nemškega generalnega zveznega tožilca Siegfrieda Bubacka.

V zaporu se sicer nahajajo še trije člani RAF, obsojeni na dosmrtno ječo. 54-letni Christian Klar je v zaporu že 24 let in prav tako čaka na skorajšnjo pomilostitev. V 70-ih letih prejšnjega stoletja je veljal za enega najbolj krvoločnih vodij skupine, sodeloval pa je tudi pri umoru Schleyerja.

52-letna Eva Sybille Haule, ki je bila na dosmrtno ječo obsojena leta 1994, je sodelovala pri bombnem napadu na šolo zveze Nato v Oberammergauu leta 1984, udeležena pa je bila tudi pri treh umorih in 23 poskusih umora. V zaporu se zaradi umora ameriškega vojaka in bombnega napada na ameriško letalsko oporišče v Frankfurtu leta 1985 nahaja še 50-leta Birgit Hogefeld, njena izpustitev pa bo možna po letu 2011.