Članice IAEA za mirno rešitev iranske krize

Odbor guvernerjev IAEA je sprejel resolucijo, s katero je Iran pozval, naj pristane na sodelovanje z jedrskimi inšpektorji.

Objavljeno
13. september 2012 22.05
AUSTRIA-IRAN-NUCLEAR-POLITICS-UN-IAEA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Dunaj − Odbor guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) je danes sprejel resolucijo, s katero je pozval Iran, naj nemudoma pristane na sodelovanje z jedrskimi inšpektorji Združenih narodov, piše Slovenska tiskovna agencija. Poudaril je, da si bolj kot vojaške želijo diplomatske rešitve spora zaradi iranskega jedrskega programa.

Besedilu resolucije, ki ga je odboru guvernerjev predložilo pet stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčija, je nasprotovala Kuba, medtem ko so se Ekvador, Egipt in Tunizija glasovanja vzdržali.

Resolucija od Irana zahteva, da inšpektorjem dovoli dostop v jedrski objekt v Parčinu, kjer naj bi Teheran že začel poskuse za izdelavo jedrskega orožja. Izraža pa tudi globoko zaskrbljenost zaradi širjenja iranskih zmogljivosti za bogatitev urana, ki je v nasprotju z resolucijami Varnostnega sveta ZN, dodaja STA.

IAEA si že od januarja prizadeva doseči dogovor z Iranom, ki bi ji omogočil inšpekcije več sumljivih jedrskih objektov v tej državi.

Agencija je minuli mesec sporočila, da je Iran podvojil število centrifug v podzemnem obratu za bogatenje urana v Fordu, kar je v nasprotju z zahtevami Varnostnega sveta ZN. Poročilo IAEA tudi navaja, da naj bi Iran odstranjeval sledi poskusov z jedrskimi konicami v vojaškem kompleksu Parčin.

Teheran zanika, da razvija jedrsko orožje, in vztraja, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave, zaključuje STA.