Clintonova obljublja nekoliko več diplomacije

Ameriški senat je zaslišal demokratko Hillary Clinton, ki je v odboru za mednarodne odnose zagotovila, da bo na čelu State Departmenta uporabljala mešanico "pametne moči" z diplomacijo in obrambo.

Objavljeno
13. januar 2009 19.51
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Washington - Ameriški senat je v torek nadaljeval zaslišanja kandidatov za visoke položaje v vladi Baracka Obame. Med njimi so senatorji poslušali tudi predstavitev demokratke Hillary Clinton, ki je v odboru za mednarodne odnose zagotovila, da bo na čelu State Departmenta uporabljala mešanico "pametne moči" z diplomacijo in obrambo. V nabito polni dvorani senatnega odbora za mednarodne odnose, katerega članica je tudi sama, je Clintonova kolegom mirno in zanesljivo predstavila prioritete ameriške zunanje politike, pri čemer pa ni zvenela bistveno drugače od državnih sekretarjev v administraciji predsednika Georgea Busha Colina Powella in Condoleezze Rice. Ameriški interesi se ne spreminjajo ne glede na republikansko ali demokratsko administracijo, razlika pa bo morda le v načinu doseganja ciljev.

"Delali bomo z vsemi cilindri. Uporabljali pritisk, ko bo potreben za napredek ameriških interesov," je povedala Clintonova. Dodala pa je, da Amerika ne more sama rešiti problemov sveta, svet pa jih ne more rešiti brez Amerike. Poudarila je, da je potrebno zgraditi trdnejša zavezništva in svet z več partnerji ter manj nasprotniki. Pohvalila je obrambnega ministra Roberta Gatesa, ki iz Busheve prehaja v administracijo Obame in ki je sprožil razpravo o tem, da je potrebno v vojni proti terorizmu dati večji poudarek diplomaciji in civilnim ustanovam. Glede tega se je zavzela tudi za višji proračun State Departmenta.

"Ne glede na to, kako nerešljivo delujejo problemi na Bližnjem vzhodu, se ne smemo odpovedati prizadevanjem za mir," je povedala Clintonova. Z Barackom Obamo razumeta in globoko sočustvujeta z željo Izraela, da se osvobodi bombnih napadov Hamasa, vendar pa vidita tragično ceno konflikta in ju boli trpljenje palestinskih in izraelskih civilistov, je glede izraelske ofenzive v Gazi še dejala nekdanja predsedniška kandidatka. Po njenih besedah bo potrebno utrditi prizadevanja za pravičen in trajen mirovni sporazum, ki bo Izraelu zagotovil varnost in normalne odnose s sosedi, Palestincem pa neodvisnost in gospodarski napredek v njihovi lastni državi.

Med drugim je tudi poudarila, da je potrebno prepričati Iran ter Sirijo, da prenehata z nevarnim obnašanjem in postaneta konstruktivna regionalna igralca. Prav tako naj bi bilo potrebno utrditi odnose z Egiptom, Jordanijo, Savdsko Arabijo in drugimi arabskimi partnerji, kakor tudi s Turčijo, da bi skupaj iskali pot do trajnega miru v regiji. Med predsedniško kampanjo je bila Clintonova malce bolj ostra in napadalna od Obame, čeprav se njuni pogledi v bistvu ne razlikujejo. Oba želita umakniti vojsko iz Iraka, posvetiti večjo pozornost Afganistanu ter pritisniti na Pakistan, da učinkoviteje obračuna z islamskimi skrajneži na meji z Afganistanom.