Clintonova opozarja na stopnjevanje nasilja v Pakistanu

Skrajneži so med napadom na Generalštab pakistanske vojske zajeli več kot 40 talcev, ki so jih komandosi nato osvobodili v reševalni akciji. Državna sekretarka ZDA Hillary Clinton meni, da je pakistansko jedrsko orožje "v varnih rokah".

Objavljeno
11. oktober 2009 12.21
Da. O.
Da. O.
Islamabad – Pakistanske varnostne sile so osvobodile 40 talcev, ki so jih skrajneži zadrževali v vojaški bazi v Rawalpindi, blizu prestolnice Islamabad. Talce so sicer skrajneži ugrabili v včerajšnem napadu na Generalštab pakistanske vojske.

 

Vojska je sporočila, da so v reševalni akciji življenje izgubili trije talci in dva vojaka, medtem ko so ubili tudi štiri ugrabitelje. Po poročanju BBC, je imel eden od skrajnežev na sebi eksplozivni jopič, ki pa mu ga ni uspelo sprožiti. Vojaki so enega od ugrabiteljev ujeli živega, vendar s hudimi telesnimi poškodbami.

 

Skrajneži so že včeraj napadli Generalštab pakistanske vojske, v katerem so bili ubiti štirje napadalci in šest vojakov. Tiskovni predstavnik vojske Athar Abbas je sporočil: »Operacije je konec. Situacijo imamo sedaj pod nadzorom, saj smo počistili celotno območje na katerem sedaj ni več teroristov.« Potrdil je tudi, da so se talci nahajali v istem prostoru kot skrajnež, ki je bil opasan z eksplozivom. Vojska je akcijo komandosov opisala kot »zelo uspešno in na najvišjem nivoju«.

 

Napad skrajnežev na Generalštab se je zgodil v času načrtovanja velike ofenzive proti Talibom, ki se skrivajo na ozemlju Pakistana. Talibi so že pred časom zagrozili z samomorilskimi napadi na pakistanske sile, če slednje ne prekličejo napovedane ofenzive. Po besedah številnih analitikov, morajo sedaj pakistanske oblasti uspešno izvesti napad na talibske položaje, da bi si povrnili ugled in dejansko moč nad ozemljem.

 

Državna sekretarka ZDA Hillary Clinton je napad skrajnežev označila kot "vedno večjo grožnjo proti uradnim oblastem v Pakistanu". Kljub temu meni, da je jedrsko orožje Pakistana "v varnih rokah".