Clintonova: Ustavitev gradnje judovskih naselij ni predpogoj za pogajanja

Clintonova je pozvala Izrael in Palestince k takojšnjemu nadaljevanju bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj in poudarila, da zahteva Palestincev po takojšnji ustavitvi gradnje judovskih naselbin ni predpogoj za pogovore.

Objavljeno
01. november 2009 12.29
Ka. Ž./STA
Ka. Ž./STA
Jeruzalem - Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob obisku na Bližnjem vzhodu v soboto pozvala Izrael in Palestince k takojšnjemu nadaljevanju bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj. Po pogovorih z izraelskim premierom Benjaminom Netanjahujem je poudarila, da zahteva Palestincev po takojšnji ustavitvi gradnje judovskih naselbin ni predpogoj za pogovore.

 

"To nikoli ni bil predpogoj. Vedno je bilo to vprašanje znotraj samih pogajanj," je na novinarski konferenci dejala Clintonova in dodala, da si trenutno prizadevajo za nadaljevanje pogovorov. Po poročanju tujih tiskovnih agencij je s tem sprejela nasprotovanje Izraela ustavitvi gradnje nezakonitih naselbin na Zahodnem bregu.

 

Palestinski predsednik Mahmud Abas je predtem po srečanju s Clintonovo v soboto poudaril, da se Palestinci ne bodo vrnili za pogajalsko mizo brez popolne ustavitve gradnje judovskih naselij.

 

Izrael je danes poudaril, da je nadaljevanje pogajanj zdaj odvisno od Abasa. "Za zdaj ni podlage za nadaljevanje pogajanj. To je odvisno od Abasa. Objektivno gledano, je ob težavah med Palestinci težko biti optimist, vendar pa je treba vsaj poskusiti," je dejal namestnik izraelskega zunanjega ministra Dani Ajalon.

 

V odzivu na sobotni obisk ameriške zunanje ministrice pa je dejal, da je dokazano, da so ZDA najboljši prijatelj Izraela in da se odločna izraelska stališča očitno splačajo.