Clintonova v Rusiji izpostavila pomen človekovih pravic

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je ob koncu svoje evropske turneje Rusijo pozvala, naj spoštuje človekove pravice in demokratični proces.

Objavljeno
14. oktober 2009 17.19
Ma. J.
Ma. J.
Moskva - Ameriška državne sekretarka Hillary Clinton je ob koncu svoje evropske turneje Rusijo pozvala naj spoštuje človekove pravice in demokratični proces. Pred moskovskimi študenti je Clintonova izrazila tudi »veliko zaskrbljenost« nad napadi na branitelje človekovih pravic.

Ameriška državna sekretarka je ob tem izpostavila umor ruske novinarke Ane Politkovske in spodletel poskus ruskih oblasti, da bi našle njenega morilca, ter aretacijo nekdanjega tajkuna Mihaela Hodorkovskega.

»Menim, da so vse te zadeve - aretacije, pripori, pretepi in umori nekaj, kar je od zunaj videti škodljivo,« je Clintonova povedala v pogovoru za moskovski radio. »Vsaka država ima kriminalne elemente, ljudi, ki poskušajo zlorabiti moč, toda v zadnjih 18 mesecih je bilo teh incidentov res veliko,« je dejala ameriška državna sekretarka in dodala, da bi morala vlada temu narediti konec.

Clintonova je med petdnevno turnejo obiskala tudi Zürich, London in Belfast, včeraj pa se je v Moskvi sestala z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedjevom.