Clintonova zaradi materine bolezni odpovedala službeno pot

Ameriška zunanja ministrica je odpovedala obisk v Afganistanu, Londonu in Carigradu.

Objavljeno
01. november 2011 09.58
Posodobljeno
01. november 2011 10.10
T.C., Delo.si
T.C., Delo.si
Washington, 1. novembra (STA) - Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je v ponedeljek zvečer odpovedala obisk v Afganistanu, Londonu in Carigradu, kamor je bila namenjena na pogovore o prihodnosti Afganistana. Zaradi bolezni svoje matere, 92-letne Dorothy Howell Rodham, bo Clintonova ostala v Washingtonu, povzema STA. Podrobnosti o zdravstvenem stanju matere Clintonove ameriško zunanje ministrstvo v sporočilu za javnost ni želelo razkriti.

Rodhamova, sicer gospodinja po rodu iz Chicaga, od leta 2006 živi pri hčeri v Washingtonu. Znana je po tem, da se nerada pojavlja v javnosti, v enem od redkih javnih nastopov pa je decembra 2007 v Iowi izrazila podporo svoji hčeri, ki je takrat kandidirala za nominacijo za predsedniški položaj.

Clintonova pa je sedaj v podporo materi odpovedala pot v Afganistan in tri sosednje države, ki jih je želela spodbuditi k vzpostavljanju gospodarskih stikov z Afganistanom in jih odvrniti od vmešavanja v notranje zadeve države, od koder se bo predvidoma do konca leta 2014 umaknilo skoraj 130.000 vojakov mednarodnih sil.

Po obisku Afganistana bi morala Clintonova obiskati še Carigrad, kjer bi se udeležila mednarodne konference o prihodnosti Afganistana po odhodu mednarodnih sil.

Načrtovala je tudi krajši postanek v Londonu, kjer naj bi s strokovnjaki iz 60 držav in predstavniki spletnih gigantov, podjetij Google, Facebook in Microsoft ter kitajskih visokotehnoloških podjetij razpravljati o varnosti kibernetskega prostora.